You are currently viewing Ana Blandiana, invitata primului episod din sezonul 3 al podcastului „Avangarda”, realizat de Ionuț Vulpescu

Ana Blandiana, invitata primului episod din sezonul 3 al podcastului „Avangarda”, realizat de Ionuț Vulpescu

Ionuț Vulpescu revine cu un nou sezon al Podcastului Avangarda. Gheața a spart-o, în primul episod, una din marile poete ale literaturii române contemporane, Ana Blandiana. Scriitoarea i-a povestit fostului ministru al Culturii că nu i-a fost niciodată frică de „Persoana întâi plural”, și poate tocmai de aceea, crede în solidaritate și compasiune, mai mult decât în oricare altă valoare care poate întoarce societatea noastră la normalitate.

“Noi, pentru că am fost mult timp închiși și fără posibilitatea de a ne plimba prin lume, ne-am creat un mental colectiv prin care am idealizat lumea liberă și în general am avut sentimentul că noi suntem nefericiți. De exemplu expresia oribilă „la noi ca la nimeni”, e absolut neadevărată! Nu e adevărat! Cu cât umbli mai mult cu atât îți dai seama că toate relele de la noi există și la alții, că toate suferințele de la noi există și la alții, că mai mult sau mai puțin toți oamenii din lume sunt nefericiți, într-un fel sau altul. Deci compasiunea, m-ați mai întrebat, care e valoarea supremă și v-am spus că bunătatea. Cele două au legătură. A privi cu compasiune pe cei dragi, adică a încerca să îi înțelegi să te pui în locul lor, pentru că până la urmă asta e cel mai greu și cel mai important lucru pe care lumea ar trebui să îl facă pentru ca oamenii să nu mai fie nefericiți, pentru a depăși războaiele; să ne punem mereu în locul celorlalți. Da, într-adevăr, nu e o formulă literară, e chiar un profund sentiment pe care îl am. Compasiunea”, i-a mărturisit Ana Blandiana lui Ionuț Vulpescu, la Avangarda.

AUTOR: F.S.