You are currently viewing Rusia nu va reînnoi acordul pentru exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră

Rusia nu va reînnoi acordul pentru exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră

Liderul rus Vladimir Putin a dat vina pe Occident pentru colapsul acordului ce asigura transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră şi a negat că retragerea Moscovei ar genera o criză alimentară globală.

La capătul celor trei ore de discuții cu preşedintele Turciei, Putin a declarat că “țările vestice încă restricționează exportul produselor agricole rusești”, motiv pentru care nu poate fi de acord să permită tranzitul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră:

“Vom fi pregătiți să luăm în considerare posibilitatea relansării acordului pentru cereale și i-am spus astăzi domnului președinte Erdogan că vom face acest lucru de îndată ce toate acordurile privind ridicarea restricțiilor la exportul de produse agricole rusești vor fi pe deplin implementate”.

În plus, Putin a continuat să nege că exporturile din Ucraina – unul dintre principalii furnizori de cereale din lume, alături de Rusia – ar influenţa piaţa alimentară globală, iar lipsa lor ar provoca o criză.

În mod evident, rezilierea acordului nu a afectat pieţele globale de producţie şi aş dori să subliniez acest lucru în mod special. Indiferent ce se spune despre acest lucru, preţurile cerealelor continuă să scadă, nu există o penurie fizică de alimente. Există probleme cu distribuţia echitabilă a acesteia, da. Dar acest lucru nu are nimic de-a face cu aşa-numitul acord pentru cereale„, a adăugat Putin, citat de CNN.

În schimb, Recep Tayyip Erdogan continuă să fie optimist şi crede că acordul ar putea fi restabilit în curând, relatează CNN şi Reuters.

“Credem că vom ajunge la o soluție care va satisface așteptările într-un timp scurt”, a adăugat Erdogan.

Deși exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina, Putin a declarat că restricțiile ce vizează sistemul internațional de plăți și asigurările transportatorilor pe mare au împiedicat livrările. Rusia insistă, de asemenea, ca Banca Agricolă a Rusiei să fie reconectată la sistemul internațional de plăți SWIFT. Kremlinul dorește, de asemenea, să repornească o conductă critică care poate trimite amoniac în regiunea Odesa, lucru la care oficialii americani și europeni sunt din ce în ce mai deschiși în cazul în care Kievul ar permite acest lucru, având în vedere rolul amoniacului ca ingredient-cheie al îngrășămintelor.

Editor: I.F.A.