You are currently viewing MAE a primit numeroase apeluri de la românii aflaţi în zonele afectate de fenomenele meteo extreme din Grecia

MAE a primit numeroase apeluri de la românii aflaţi în zonele afectate de fenomenele meteo extreme din Grecia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că aproximativ o sută de cetăţeni români aflaţi pe un feribot pe ruta Skiathos-Volos au fost debarcaţi, iar căpitănia portului Agios Konstantinos i-a informat, la solicitarea ambasadei de la Atena, cu privire la variantele de evacuare.

De asemenea, au mai fost primite apeluri de la românii aflaţi în zonele afectate de fenomenele meteo extreme.

În Bulgaria, o familie cazată într-un complex turistic în zona Tsarevo a solicitat asistenţă după ce maşina a fost avariată în urma inundaţiilor. Persoanele deţin suficiente mijloace de subzistenţă şi se vor deplasa în România după remedierea defecţiunii sau după identificarea unei alternative de transport în ţară al autovehiculului.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la solicitarea News.ro, că, pe parcursul zilei de 6 septembrie, la nivelul Ambasadei României la Atena şi al Consulatului General de la Salonic au fost recepţionate apeluri telefonice de la cetăţeni români aflaţi în zonele afectate de evenimentele meteorologice extreme şi care semnalau situaţia în care se află sau faptul că nu îşi pot continua călătoria.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii celor două misiuni le-au recomandat acelor cetăţeni români să respecte instrucţiunile autorităţilor locale, să nu părăsească locaţiile sigure în care se află şi să semnaleze imediat (la numărul unic 112 şi la cele două misiuni ale României) evoluţia situaţiei pe plan local, respectiv solicitările suplimentare de sprijin. Totodată, cetăţenii români au fost informaţi cu privire la faptul că autorităţile vor acţiona conform planurilor specifice pentru astfel de situaţii de urgenţă, în funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice.

Ambasada României la Atena şi Consulatul General al României la Salonic monitorizează permanent situaţia, sunt în contact direct cu autorităţile elene responsabile (Protecţia civilă, Poliţie) şi cu cetăţenii români aflaţi în zonele afectate şi acordă asistenţa necesară, în limita competenţelor.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728875+30 210 6728879 şi al Ambasadei României la Sofia : +359 2 9733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numerele de telefon de urgenţă ale misiunilor diplomatice: Ambasada României la Atena : +30 6978996222 şi Ambasada României la Sofia : +359 879 440 758.

Editor: I.F.A.