You are currently viewing Procurorii despre cauza exploziei de la Crevedia: Este vorba despre o scurgere de gaze de la autocisternele din stația GPL.

Procurorii despre cauza exploziei de la Crevedia: Este vorba despre o scurgere de gaze de la autocisternele din stația GPL.

Cauza exploziei de la Crevedia a fost confirmată de procurori, în urma cercetărilor din curtea stației GPL unde a avut loc deflagrația. Este vorba despre o scurgere de gaze de la autocisternele din stația GPL.  Informația a fost prezentată în referatul întocmit în ancheta care îi vizează pe cei doi asociați, Ionuț Daniel Doldurea și Cosmin Stîngă.

Investigatorii au descoperit în curtea stației GPL resturile unui furtun cu inserţii metalice şi ale unei pompe de presiune. Despre acestea se crede că au fost folosite la transferul gazului între cisternele parcate. În referatul întocmit de Parchetul General se arată că, din coroborarea probelor administrate, cauza exploziei a fost, cel mai probabil, o scurgere de gaze. Amestecul de GPL ar fi luat foc de la o sursă de aprindere. Cauza exploziei ar avea legătură cu operațiunile clandestine.

Cercetarea la faţa locului a condus la identificarea şi ridicarea din curtea imobilul a resturilor metalice ce provin de la un furtun cu inserţie metalică, distrus parţial ca urmare a incendiului, şi a resturilor metalice ale unei pompe multietajate de presiune gaz folosită pentru transvazarea gazului dintr-o cisternă în alta”, se arată în referatul procurorilor.

Procurorii au mai arătat că din legislație rezultă că nu este prevăzută posibilitatea depozitării GPL în autocisterne. Gazul trebuie depozitat în instalații monobloc tip skid, montată suprateran sau în recipiente subterane. Acestea trebuie îngropate, acoperite cu nisip. În ambele situaţii trebuie ca recipientele să fie echipate cu aparatură de măsură, control şi siguranţă.

De asemenea, normativele nu prevăd posibilitatea efectuării încărcării/descărcării de GPL între autocisterne. Operațiunea se face exclusive prin încărcarea recipientelor sub/supraterane, iar pompele de vehiculare GPL acţionează doar între rezervoare şi staţia de distribuţie. Mai mult au arătat procurorii, în stația GPL din Crevedia nu se putea derula nici o operațiune (depozitare, transvazare etc). Locația respectivă nu era avizată și autorizată de instituțiile cu atribuții în domeniu.

Patronii stației GPL de la Crevedia, Ionuţ Daniel Doldurea şi Cosmin Ionuţ Stîngă, au fost arestați pentru 30 de zile. Judecătorii au admis cererea formulată de procurori în acest caz. Cei doi au fost acuzați de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru. Aceată infracțiune cuprinde, inclusiv pe cea de ucidere din culpă. În urma în urma exploziilor de la Crevedia au murit cinci oameni.

AUTOR: F.S.