You are currently viewing Bulgaria a început să-şi echipeze garda de coastă cu rachete

Bulgaria a început să-şi echipeze garda de coastă cu rachete

Bulgaria a început să-şi echipeze garda de coastă cu rachete„, pentru ca „nimeni să nu îndrăznească să se apropie de oraşele noastre de la Marea Neagră”, a anunţat, vineri, premierul bulgar Nikolai Denkov, citat de agenţia Novinite, (referindu-se la echiparea forţelor navale – n. red), afirmaţie făcută într-un dialog pe Facebook cu utilizatori ai reţelei de socializare.

El a subliniat că Bulgaria trebuie să-şi modernizeze forţele navale astfel încât acestea să fie suficient de bine pregătite pentru apărarea ţării, în contextul agresiunii ruse contra Ucrainei.

Noul premier bulgar, un politician pro-occidental şi susţinător al ajutorului militar pentru Ucraina, spre deosebire de preşedintele Rumen Radev care se opune acestui ajutor, a motivat că Ucraina trebuie susţinută în toate modalităţile posibil pentru ca linia frontului şi agresorul rus să rămână cât mai departe de frontierele bulgare.

Politicienii ruşi au spus în mod repetat că, după Ucraina, urmează republicile baltice şi (Republica) Moldova. A venit momentul ca cetăţenii bulgari să deschidă ochii să vadă că există un agresor care vrea să-şi recâştige influenţa imperială”, a susţinut premierul Nikolai Denkov.

Deocamdată nu vedem o ameninţare directă pentru porturile bulgare, dar forţei i se răspunde prin forţă. De aceea am început să cumpărăm rachete pentru garda de coastă, pentru ca nimeni să nu îndrăznească să se apropie de oraşele noastre de la Marea Neagră„, a indicat şeful guvernului de la Sofia.

Ministerul bulgar al Apărării a confirmat pentru agenţia EFE că urmează să achiziţioneze rachete anti-navă, dar fără a oferi detalii. Conform acestui minister, motivul deciziei îl reprezintă activarea flotei ruse de la Marea Neagră după retragerea Rusiei din acordul privind exportul cerealelor ucrainene şi impunerea unei blocade maritime ruseşti asupra Ucrainei.

Potrivit presei locale, guvernul bulgar a cerut de asemenea desfăşurarea unor sisteme de rachete anti-navă de către alte state membre ale NATO.

Forţele navale bulgare au în prezent în dotare patru fregate, trei corvete şi mai multe dragoare de mine, majoritatea acestor nave fiind de producţie sovietică.

Editor: I.F.A.