You are currently viewing Dezastru în Libia: cel puțin 10.000 de persoane sunt dispărute în urma furtunii Daniel

Dezastru în Libia: cel puțin 10.000 de persoane sunt dispărute în urma furtunii Daniel

Cadavre spălate de valuri zăceau, miercuri, pe ţărm, în estul Libiei, mărind bilanţul victimelor unei furtuni care a măturat cartiere întregi şi le-a târât în largul mării. Sunt peste 5.300 de morţi deja confirmaţi, scrie News.ro.

Întinderi mari din oraşul mediteranean Derna au fost distruse de torentul uriaş, după ce ploile provocate de puternica furtună Daniel au rupt două baraje situate în amonte, duminică seara. Clădiri întregi cu mai multe etaje, cu familii care dormeau înăuntru, au fost măturate pur şi simplu de năvala apelor.

„Marea aruncă în mod constant zeci de cadavre”, a declarat telefonic pentru Reuters Hichem Abu Chkiouat, ministrul aviaţiei civile din cadrul administraţiei care conduce estul Libiei.

Am numărat peste 5.300 de morţi până în prezent, iar numărul este posibil să crească semnificativ şi chiar să se dubleze, deoarece numărul persoanelor dispărute este de asemenea de ordinul miilor„, a adăugat el.

Devastarea este atât de profundă încât unele zone au dispărut, au dispărut complet”, a povestit la BBC acelaşi ministru Hichem Abu Chkiouat, după ce a fost la Derna. „Imaginaţi-vă deci că o zonă rezidenţială a fost distrusă complet, nu o puteţi vedea, nu mai există. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva. Este, în orice caz, un tsunami„, a afirmat ministrul.

Zeci de mii de persoane au rămas fără adăpost, a mai spus el, făcând apel la ajutor internaţional şi adăugând că Libia nu are experienţa necesară pentru a face faţă urmărilor unui astfel de dezastru.

Oficialii au declarat că cel puţin 10.000 de persoane sunt considerate dispărute sau moarte, deşi bilanţul morţilor confirmaţi până în prezent variază.

Franța trimite în Estul Libiei echipe de prim-ajutor și un spital de campanie echipat cu toate dotările necesare pentru a se putea interveni de urgență.

În Libia, cel puțin 30.000 de oameni au fost evacuați din Derna, în urma inundațiilor devastatoare, provocate de furtuna Daniel, nu există electricitate, nici sisteme de comunicații, drumurile sunt blocate iar zone întregi sunt complet sub ape ori distruse.

Ministerul italian al Apărării anunța, miercuri, că un vapor și 2 avioane militare au plecat spre Libia pentru a transporta experți și material logistic de primă necesitate.

Se află în Estul Libiei și echipe de salvare trimise de Turcia și Emiratele Arabe Unite. Ajută și Algeria și Egiptul.

Editor: I.F.A.