You are currently viewing Parlamentul European va avea 15 locuri în plus la alegerile de anul viitor. Vezi cum sunt repartizate

Parlamentul European va avea 15 locuri în plus la alegerile de anul viitor. Vezi cum sunt repartizate

Decizia Consiliului European de a creşte de la 705 la 720 numărul locurilor din Parlamentul European (PE) pentru următorul mandat a fost aprobată miercuri, 13 septembrie, de către legislativul comunitar, relatează Agerpres.
Cele 15 locuri suplimentare vor fi repartizate între 12 ţări.

Astfel, Franţa, Spania şi Olanda vor primi câte două locuri suplimentare, iar câte un loc în plus va ajunge la Austria, Danemarca, Belgia, Polonia, Finlanda, Slovacia, Irlanda, Slovenia şi Letonia.
România va rămâne cu acelaşi număr de eurodeputaţi, 33.

Dat fiind faptul că populaţia România a scăzut, au existat propuneri pentru scăderea numărului de eurodeputaţi la 32. Am evitat acest lucru, rămânem cu 33, ceea ce este o victorie importantă, dat fiind faptul că formula de calcul era alta. Practic, noi, România, am obţinut prin negocieri politice cele 33 de locuri, adică menţinerea acelui loc suplimentar obţinut ca urmare a Brexit-ului”, a spus Negrescu, marţi, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români la Strasbourg.

Următoarele alegeri europene, care vor avea loc între 6-9 iunie 2024, vor ţine seama de noul număr de locuri din Parlament. Componenţa Parlamentului este examinată înainte de fiecare tură de alegeri, în conformitate cu principiile stabilite de tratate. Acestea includ un număr maxim de 750 de deputaţi plus preşedintele, cel puţin şase şi cel mult 96 de locuri pentru fiecare ţară a UE şi principiul „proporţionalităţii descrescătoare”.

Editor: I.F.A.