You are currently viewing Comisia Europeană a închis, în mod oficial, mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) pentru Bulgaria și România

Comisia Europeană a închis, în mod oficial, mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) pentru Bulgaria și România

Comisia Europeană a anunțat vineri că închide în mod oficial Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV) pentru Bulgaria și România. Reformele făcute de România în domeniul justiției și anticorupției au fost monitorizate de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) timp de 15 ani.

De la începutul MCV, în 2007, Comisia a raportat periodic cu privire la progresele înregistrate de Bulgaria și România în ceea ce privește reformele vizate de acest mecanism. În octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul său raport din cadrul MCV referitor la Bulgaria, iar în noiembrie 2022, ultimul raport referitor la România. În cazul ambelor state membre, Comisia a concluzionat că acestea și-au îndeplinit în mod satisfăcător obligațiile stabilite în cadrul MCV la momentul aderării la Uniune și trebuiau să acționeze în continuare pentru punerea în aplicare a angajamentelor specifice formulate în concluziile rapoartelor. Activitatea de punere în aplicare a angajamentelor respective a fost finalizată în iunie 2023.

Permiteți-mi să felicit Bulgaria și România pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le împărtășim cu toții, la nivelul Uniunii, și ambele state membre au avansat considerabil în acest domeniu, realizând reforme importante în toți acești ani. Astăzi, a sosit momentul să recunoaștem aceste eforturi, punând capăt mecanismului de cooperare și de verificare”, a transmis șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Președintele Klaus Iohannis a avut o primă reacție, la sosirea la întâlnirea ministrului Justiției cu șefii instituțiilor din sistemul judiciar.

Este o zi fericită pentru România astăzi. Probabil ați aflat: este oficial, este înscris. MCV pentru România s-a finalizat. Este notificarea Comisiei Europene de astăzi. După părerea mea este o mare reușită a României. A durat mult, s-a lucrat mult și intens și în final am reușit”, a spus Klaus Iohannis, la sediul Ministerului Justiției.

Editor: I.F.A.