You are currently viewing Teatrele românești, sărbătorite, la Chișinău

Teatrele românești, sărbătorite, la Chișinău

Ieri, a debutat, la Chișinău, o nouă ediție aReuniunii teatrelor naționale românești din România și Republica Moldova. Evenimentul aduce aproape, atât publicului din Chișinău, cât și celor prezenți la festival, un program extins de manifestări culturale: spectacole care au fascinat lumea teatrală din România, cu distribuții și scenografii impresionante; expoziții de carte, expoziții de fotografie, conferințe despre arta teatrală, audiții în premieră ale spectacolelor radiofonice, program de teatru în aer liber.

La festivitatea de deschidere a fost prezent și senatorul de Dâmbovița, Titus Corlățean, unul dintre inițiatorii acestui proiect cultural.

„Și în acest an, am fost invitat de Petru Hadârcă, directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, cel cu care în 2013 (pe atunci eram ministrul de externe al României) am pus bazele și am lansat acest proiect cultural și de identitate românească comună unic. Ne-au ajutat atunci maestrul Ion Caramitru, regretatul om de cultură, actor, fost ministru al Culturii și, la acel moment, director al Teatrului Național de la București, iar din partea guvernului Republicii Moldova premierul Iurie Leancă și ministrul Culturii, Monica Babuc. De-a lungul anilor mai mulți ministri români ai Culturii au fost susținători ai proiectului, cel mai implicat fiind categoric, politic, financiar și mai ales sufletește ministrul Lucian Romașcanu..
M-am bucurat să regăsesc prieteni vechi sau mai noi de la Chișinău, personalități culturale, actori, oameni politici (Președintele Parlamentului, Igor Grosu, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, Monica Babuc, Ion Hadârcă ș.a.) și să fiu împreună și cu Lucian Romascanu.
Mi-a făcut plăcere să îi decernez placheta de onoare a Senatului României unui om de cultură de excepție, actor, director general al Teatrului Național din Chișinău, dar mai ales unui mare român, pe care îl apreciez, Petru Hadârcă.
La mulți ani și succes în continuare teatrelor românești de pe ambele maluri ale Prutului!”, transmite Titus Corlățean, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

AUTOR: F.S.