You are currently viewing Comisia Europeană a ridicat restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene. Polonia, Slovacia și Ungaria le mențin

Comisia Europeană a ridicat restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene. Polonia, Slovacia și Ungaria le mențin

Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene, valabile în cinci ţări, între care România, dar a cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor. Trei țări din grupul celor cinci au anunțat măsuri contrarii.

În urma expirării măsurilor restrictive privind exporturile ucrainene de cereale şi alte produse alimentare către UE, Ucraina a fost de acord să introducă măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licenţe de export), în termen de 30 de zile, pentru a evita o supraofertă de cereale” pe pieţele ţărilor vecine, anunţă Comisia Europeană.

Până atunci, Ucraina trebuie să instituie, începând chiar de sâmbătă, 16 septembrie 2023, măsuri eficiente de control al exportului în cazul a patru grupe de mărfuri, pentru a preveni orice denaturare a pieţei în statele membre vecine.

Ucraina trebuie să prezinte un plan de acţiune până cel târziu la sfârşitul zilei de luni, 18 septembrie 2023, precizează executivul european.

De asemenea, Comisia Europeană şi Ucraina vor monitoriza situaţia pentru a putea reacţiona la orice situaţie neprevăzută.

Comisia Europeană se va abţine de la impunerea oricăror restricţii atât timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare şi funcţionează pe deplin, transmite executivul european.

Comisia Europeană îşi motivează decizia de a ridica restricţiile prin atitudinea „constructivă a tuturor participanţilor la Platforma de coordonare, care a contribuit la rezolvarea unor probleme concrete şi a permis ca exporturile către ţările terţe din afara UE să fie fluide şi chiar în creştere”.

Executivul european dă asigurări că a analizat în prealabil datele referitoare la impactul exporturilor celor categorii de produse agricole ucrainene pe piaţa europeană.

Polonia, Slovacia și Ungaria își vor implementa propriile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina, au anunțat vineri guvernele, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicția care îi afectează pe cei cinci vecini ai Ucrainei la UE.

Editor: I.F.A.