You are currently viewing CNN: Zece țări au fost lovite de fenomene meteo extreme

CNN: Zece țări au fost lovite de fenomene meteo extreme

Furtuna Daniel a provocat pierderi de vieți omenești și distrugeri semnificative în țările din Zona Mării Negre, cele mai multe în Libia, arată CNN într-o analiză despre impactul fenomenelor meteorologice extreme din primele 12 zile ale lunii septembrie.

Furtuna a fost rezultatul unui sistem puternic de joasă presiune, explică experții, care s-a transformat într-un “medican”, adică o furtună cu caracteristici de uragan și taifun.

Din cauza inundațiilor, 15 persoane au murit în Grecia, șase în Turcia și patru în Bulgaria, iar nenumărate localități au fost “acoperite” de apă.

Ministrul grec al Mediului a declarat, pentru CNN, că inundațiile “poartă amprentele schimbările climatice”.

În cealaltă parte a Europei, furtuna Daniel s-a abătut asupra Spaniei, unde, la fel, a provocat distrugeri și moartea a cel puțin trei persoane.

Furtuna a devastat și Libia, unde din cauza inundațiilor două baraje s-au rupt în portul Derna, care a fost “măturat”.

Peste 11 mii de oameni și-au pierdut viața, conform celui mai recent bilanț al ONU, în vreme ce alte mii de persoane sunt dispărute. Experții consideră că amploarea dezastrului a fost amplificată și de infrastructura defectuasă a portului.

În Asia, Taiwanul, Hong Kongul și alte părți din sudul Chinei au fost vizate de taifunurile Saola și Haikui. În Taiwan, zeci de mii de locuințe au rămas fără electricitate și mii de locuitori au fost evacuați. O furtună care a urmat taifunurilor a inundat stațiile de metrou din Hong Kong.

Taifunurile au adus două mase de aer care s-au deplasat lent și în direcții diferite. Când acestea s-au ciocnit, au dus la niveluri nemaiîntâlnite de precipitații în regiune, în special în Hong Kong. Experții au atras atenția că, deși “taifunul dublu” nu poate fi legat în mod direct de schimbările climatice, furtunile mai puternice sunt alimentate de acest fenomen.

CNN mai arată că și părți din continentele americane au fost inundate. În Brazilia, s-au înregistrat 30 de morți. Meteorologii le-au spus jurnaliștilor că în zona respectivă, a plouat într-o săptămână cât pentru toată luna septembrie. În SUA, din cauza ploilor abundente, zecii de mii de participanți la festivalul Burning Man din mijlocul deșertului, au rămas blocați. Pe coasta de est, s-au înregistrat niveluri record de precipitații pentru o zi de septembrie, în statele Massachusetts și New Hampshire.

Specialitșii declară că temperaturile apelor oceanice, ajunse la valori fără precedent din cauza fenomenului meteorologic El Nino, au alimentat un sezon hiperactiv al uraganelor în Oceanul Atlantic.

Editor: I.F.A.