You are currently viewing Klaus Iohannis: Am găsit soluții atât pentru tranzitul cerealelor ucrainene cât și pentru a gestiona exportul spre România

Klaus Iohannis: Am găsit soluții atât pentru tranzitul cerealelor ucrainene cât și pentru a gestiona exportul spre România

Președintele Klaus Iohannis anunță, după întâlnirea în patru cu Volodimir Zelenski, Ursula von der Leyen și vicepremierul bulgar Mariya Gabriel,  că au fost „găsite soluții” atât pentru tranzitul produselor agricole ucrainene, cât și pentru exportul acestora prin România.

Am discutat chestiunile legate de tranzitul produselor agricole dinspre Ucraina spre piețele lumii, și anume exportul acestor produse prin statele prin care s-ar face tranzit. Noi am găsit soluții și vreau să subliniez acest lucru. Am găsit soluții atât pentru tranzit cât și pentru a gestiona exportul spre România. Am găsit deschidere în partea ucraineană, s-au negociat condiționalități, în esență este vorba de un sistem de autorizare a acestor exporturi, care trebui să fie autorizată și de o parte și de alta, și să nu afectăm fermierii din România”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri seară, de la New York.

Cunoaștem foarte bine problematica, și noi în România avem nemulțumiri a fermierilor. Este important să asigurăm în continuare traficul și este extrem de important să gestionăm exportul nedeclarat al acestor produse spre piața din România. Nu vreau să comentez abordările altora. Astăzi ne-am înțeles foarte bine”, a mai precizat președintele României.

Produsele cerealiere importate din Ucraina, după licențierea exporturilor, vor trebui să fie folosite exclusiv pentru hrana animalelor sau ca materie primă pentru producerea de produse finite, au precizat sursele citate.

În plus, importurile de produse cerealiere din Ucraina vor fi supuse controalelor ANSVSA la intrarea și la ieșirea din țară.

Editor: I.F.A.