You are currently viewing Premiul Nobel pentru Pace este acordat activistei Narges Mohammadi pentru ”lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran”

Premiul Nobel pentru Pace este acordat activistei Narges Mohammadi pentru ”lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran”

Premiul Nobel pentru pace din acest an a fost acordat activistei Narges Mohammadi pentru ”lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru lupta sa pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți”.

Regimul de la Teheran a arestat-o de 13 ori și a găsit-o vinovată în cinci dosare, fiind condamnată la 31 de ani de închisoare și la 154 de lovituri de bici. Mohammadi se află încă în închisoare.

Acordându-i Premiul Nobel pentru Pace din acest an, Comitetul Nobel ”dorește să onoreze lupta curajoasă a acesteia pentru drepturile omului, libertate și democrație în Iran. Premiul pentru pace din acest an recunoaște, de asemenea, sutele de mii de oameni care, în anul precedent, au manifestat împotriva politicilor de discriminare și opresiune ale regimului teocratic care vizează femeile. Numai prin adoptarea drepturilor egale pentru toți se poate realiza în lume fraternitatea dintre națiuni pe care Alfred Nobel a încercat să o promoveze”, motivează comitetul.

Distincția acordată lui Narges Mohammadi urmează lunga tradiție în care Comitetul Nobel a acordat Premiul pentru pace celor care depun eforturi considerabile pentru promovarea justiției sociale, a drepturilor omului și a democrației.

Editor: I.F.A.