You are currently viewing Un cargobot sub pavilion turcesc a lovit o mină în Marea Neagră, în largul coastelor României

Un cargobot sub pavilion turcesc a lovit o mină în Marea Neagră, în largul coastelor României

O navă sub pavilion turcesc a lovit, joi, o mină în Marea Neagră, în largul coastelor României, suferind avarii minore. Echipajul este în siguranţă, au declarat surse maritime şi de securitate, citate de Reuters.

Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le-a primit, nava a lovit o mină maritimă la 11 mile marine nord de Sulina, România, în apropiere de intrarea în Canalul Sulina, conform News.ro.

Se pare că nava s-a confruntat cu o explozie în jurul orei 09:20 GMT (12:20, ora României). Nava a aruncat ancora pentru o perioadă scurtă de timp pentru a evalua pagubele”, a precizat compania de securitate Ambrey.

La ora 12:10 (15:10, ora României), nava şi-a reluat navigaţia”, a adăugat Ambrey, precizând că nu au fost raportate victime. Acesta este primul incident din ultimele câteva luni în care o navă loveşte o mină marină. Zona Mării Negre a fost catalogată ca zonă de risc ridicat de către asigurători, iar minele plutitoare rămân un pericol.

O sursă guvernamentală ucraineană a confirmat că o navă a lovit o mină, adăugând că este vorba „probabil de o mină din Al Doilea Război Mondial sau de minele de debarcare care au fost lăsate acolo anul trecut”, refuzând să facă alte comentarii. Yoruk Isik, şeful firmei de consultanţă Bosphorus Observer, a confirmat pentru Reuters că nava se numeşte Kafkametler şi a suferit avarii minore la un rezervor de balast, dar echipajul este în siguranţă. Operatorul navei cu sediul la Istanbul, Kafkametler Maritime, nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, menţionează Reuters.

Kafkametler a aruncat ancora în canalul Dunării, în apropiere de terminalul ucrainean Vîlkove, potrivit datelor de joi seara ale site-ului de urmărire a navelor MarineTraffic.

Editor: I.F.A.