You are currently viewing Jens Stoltenberg: mesaj către ţările şi organizaţiile ostile Israelului că nu ar trebui să încerce să profite de situaţie

Jens Stoltenberg: mesaj către ţările şi organizaţiile ostile Israelului că nu ar trebui să încerce să profite de situaţie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat joi un apel către naţiunile şi organizaţiile „ostile” Israelului, între care a menţionat Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah, să nu profite de confruntarea dintre statul evreu şi Hamas şi să nu escaladeze conflictul.

„Situaţia din Orientul Mijlociu este acum foarte dificilă şi, bineînţeles, există întotdeauna riscul ca naţiunile sau organizaţiile ostile Israelului să încerce să profite de această situaţie. Este vorba, de exemplu, de organizaţii precum Hezbollah sau o ţară precum Iranul”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă după reuniunea miniştrilor Apărării din cadrul NATO, care a avut loc miercuri şi joi la Bruxelles.

„Este un mesaj către ţările şi organizaţiile ostile Israelului că nu ar trebui să încerce să profite de situaţie”, a insistat el, adăugând că Statele Unite au desfăşurat forţe militare în regiune pentru a preveni o escaladare.

Șeful NATO a afirmat că ministrul israelian al Apărării le-a arătat omologilor săi din NATO o înregistrare video „şocantă” care, potrivit spuselor sale, conţinea imagini „oribile” ale atacurilor din weekend şi ale victimelor.

„Aliaţii au condamnat cu fermitate atacurile nejustificate ale Hamas împotriva civililor şi au cerut eliberarea imediată a tuturor ostaticilor”, a spus el, adăugând că o serie de aliaţi „au spus clar că acordă sprijin practic Israelului”.

Ministrul israelian a explicat pe platforma X (fostă Twitter) că le-a „descris” aliaţilor „atrocităţile comise de Hamas împotriva copiilor, femeilor şi bătrânilor”.

„Pe măsură ce acest conflict evoluează, protecţia civililor este tot mai importantă. Este un aspect exprimat clar de către aliaţi. Există reguli ale războiului, se face apel la proporţionalitate, şi toate acestea au fost de asemenea subliniate de mulţi aliaţi, care în acelaşi timp au condamnat foarte clar atrocităţile brutale şi violenţele de care este responsabilă Hamas”, a subliniat secretarul general al NATO, citat de EFE și Agerpres.

Editor: I.F.A.