You are currently viewing MApN a anunțat că a descoperit unui crater de dronă, în localitatea Plauru din Tulcea

MApN a anunțat că a descoperit unui crater de dronă, în localitatea Plauru din Tulcea

Noaptea trecută, militarii ruși au lansat noi atacuri cu drone asupra porturilor ucrainene din zona Dunării. Ministerul român al Apărării a notificat IGSU, după ora 23:20, cu privire la zonele din Tulcea și Galați care ar putea fi supuse unor riscuri. Starea de prealertă aeriană a încetat la ora 1:40.

Ministerul Apărării a primit, de la Poliția de Frontieră, informații despre un posibil impact al unei drone pe teritoriul țării, în apropierea localității Plauru din județul Tulcea. Specialiștii MApN s-au deplasat la fața locului, iar în jurul orei 5:00, echipele din teren au raportat că au găsit un crater de dronă ”cu  posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 kilometri vest de localitatea Plauru”.

Conform Ministerului, au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente, pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor. MApN va continua monitorizarea spațiului aerian.

“Miercuri, 11 octombrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie.

În baza informațiilor primite de la Poliția de Frontieră, privind un posibil impact pe teritoriul României, în proximitatea localității Plauru, din jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranță națională, s-au deplasat în zonă pentru investigarea situației. În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu  posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.

Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor.

Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri”, se precizează în comunicatul Ministerului.

Editor: I.F.A.