You are currently viewing Proteste masive pro palestiniene în Franța, unde se află una dintre cele mai mari populații musulmane și evreiești din Europa

Proteste masive pro palestiniene în Franța, unde se află una dintre cele mai mari populații musulmane și evreiești din Europa

Sute de manifestanţi s-au adunat joi seara în Place de la République, la Paris, în semn de susţinere a poporului palestinian, în ciuda interzicerii manifestaţiilor pro-palestiene, decizie anunțată chiar joi de autorități, relatează AFP.

În jurul orei 18:00 (19:00, ora României), sute de persoane, înconjurate de poliţişti, scandau „Palestina va învinge!” sau „Israelul, asasin, Macron, complice”.

Prefectura de Poliţie a Parisului a declarat AFP, la ora locală 18:15 (19:15, ora României), că „s-a dat ordin dispozitivului de poliţie să disperseze oamenii prezenţi, să aresteze, eventual să amendeze”.

Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa un protest care a fost declarat interzis, după ce ministrul de Interne a precizat că astfel de adunări sunt „susceptibile de a genera perturbări ale ordinii publice”, transmite Reuters.

La începutul acestei săptămâni, Hamas a făcut apel la proteste în întreaga lume musulmană pentru a-i susține pe palestinienii din Gaza.

Două manifestații pro-palestiniene din Paris fuseseră deja interzise, joi, de teama unor violenţe, când ministrul de Interne, Gerald Darmanin, le-a spus prefecților din toată ţara să interzică toate manifestațiile pro-palestiniene.

Franța găzduiește una dintre cele mai mari populații musulmane și evreiești din Europa, iar conflictul din Orientul Mijlociu poate stârni tensiuni. Ministrul Darmanin a spus că Guvernul a luat măsuri pentru a întări efectivele de poliție din zonele evreiești, inclusiv școli și sinagogi.

De la atacul Hamas din Gaza de sâmbătă, poliția franceză a arestat mai mult de 20 de persoane în legătură cu zeci de acte antisemite, inclusiv hărțuirea copiilor evrei de către colegii de la școală, a anunțat miercuri Guvernul.

Editor: I.F.A.