You are currently viewing Carmen Holban: femeile să conştientizeze, cu adevărat, că pot rămâne sănătoase doar prin prevenţie şi efectuarea de controale medicale periodice

Carmen Holban: femeile să conştientizeze, cu adevărat, că pot rămâne sănătoase doar prin prevenţie şi efectuarea de controale medicale periodice

„Să dinamizăm responsabilitatea şi asumarea rezolvării problemelor de sănătate ale româncelor!”, este îndemnul deputatului dâmbovițean, Carmen Holban, făcut în luna naţională de luptă împotriva cancerului de sân. Politicianul social-democrat precizează că nu doar în această lună, ci, în fiecare zi, româncele trebuie să conștientizeze importanța prevenției și a monitorizării stării de sănătate, iar statul, printr-un cadru legislativ complex și prin măsuri țintite trebuie să sprijine sănătatea cetățenilor.

România are un Plan Naţional de Combatere a Cancerului, care se va implementa în perioada 2023-2030 şi care reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional.
Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului se actualizează în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului, stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Uniunii Europene.
Luna octombrie este luna naţională de luptă împotriva cancerului de sân, afecţiunea reprezentând o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel naţional, cât şi pe plan mondial.
Onorarea la un nivel înalt a acestei perioade este importantă nu doar pentru Ministerul Sănătăţii şi celelalte instituţii ale statului implicate în demersurile constante de a diminua incidenţa extrem de crescută a acestei boli în România, dar are şi menirea de a încuraja clasa politică, cetăţenii, agenţiile guvernamentale, companiile private, organizaţiile non-profit, precum şi toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităţilor ce au drept scop creşterea gradului de conştientizare a ceea ce pot face româncele pentru a preveni cancerul de sân.
Consider că „Luna Roz”, aşa cum i se mai spune lunii octombrie, din cauza iluminărilor clădirilor în culoarea speranţei, trebuie multiplicată şi în celelalte luni, săptămâni şi zile din an, pentru ca femeile să conştientizeze, cu adevărat, că pot rămâne sănătoase doar prin prevenţie şi efectuarea de controale medicale periodice.
Cancerul la sân este cea mai frecventă cauză de cancer la femei, fiind a doua cauză a mortalităţii româncelor, după cancerul pulmonar. Înregistrăm anual 7.000 de noi cazuri de cancer de sân, una din zece femei având factori de risc în acest sens. România are însă un procent de 80% din cancerele de sân diagnosticate în faze avansate, şansele la viaţă fiind minime în aceste cazuri, tratamentele asigurând doar prelungirea supravieţuirii.
În calitate de membru al Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, voi acţiona activ pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ necesar româncelor care suferă de această boală, pentru ca drepturile lor să fie respectate.
Sunt încrezătoare că Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului, iniţiat de conducerea PSD a Ministerului Sănătăţii, va contribui esenţial la simplificarea procedurilor de diagnostic şi la oferirea unui tratament modern şi personalizat femeilor diagnosticate cu cancer la sân, astfel încât ele să aibă şanse maximale de a învinge afecţiunea„, transmite Carmen Holban.

AUTOR: F.S.