Astăzi, 14 octombrie este sărbătoare mare, în Biserica Ortodoxă. Creștinii o prăznuiesc pe Sfânta Parascheva, reper important, în calendarul bisericesc, dar și în cel popular. În chip deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași, fiind izvor de binecuvântare și însănătoșire, pentru toți cei care o cheamă în rugăciune, să fie mijlocitoare către Dumnezeu.
Credincioșii sunt chemați, astăzi, să facă rugăciuni și să respecte tradițiile și superstițiile praznicului. Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, mai este supranumită în credința populară drept „Vinerea Mare de Toamna” sau „Vinerea celor 12 vineri”.
În lumea satului pastoral, astăzi este marcat momentul la care are loc „îngroparea verii”. Acum se încheie Vara lui Mioi – perioada de 15 zile mai calde, din mijlocul toamnei, numită și Năpustitul Berbecilor/Areţilor, Sân-Mihai sau Nunta Oilor, în care ciobanii lasă liberi berbecii să intre în turmele de oi pentru reproducere. Tot astăzi, are loc începutul pregătirii turmelor pentru iernat, dar și deschiderea unor târguri unde se valorifică produsele pastorale. Și în județul Dâmbovița au loc, în acest weekend târguri tradiționale, prilejuite de îngroparea verii.
În această sfântă zi, femeile nu trebuie să spele, să muncească pământul, să coasă, țeasă sau să toarcă lână. Sfânta este considerată apărătoare de rele și durere, iar potrivit folcloristului Tudor Pamfile, oamenii de la sate consideră că este primejdie de boli dacă se lucrează: nu se coase, fiind rău de trăsnet, de grindină, de boli de ochi și de cap.
Tot de Sfânta Parascheva, credincioșii îi pomenesc pe cei trecuți în neființă. Alimentele care se dau de pomană sunt mustul și pâinea coaptă din grâul nou, cules în acest an.
Din bătrâni se spune că, în funcție de cum e vreme de Sfânta Parascheva, ei își pot da seama cum va fi iarna care urmează. De asemenea, dacă oile dorm îngrămădite în ziua de 14 octombrie, se spune că iarna va fi grea, dar dacă ele dorm răsfirate, ar urma să fie una blândă.
Sfânta Parascheva se spune că este cea care influențează îndeletnicirile tuturor femeilor. Legenda spune că Sfânta Parascheva arată ca o bătrână care are grijă de fertilitatea pământului și sănătatea oamenilor. Sfânta Vineri, așa cum este supranumită, oferă ajutor tuturor celor care se roagă la ea, îngrijindu-se de mame, bolnavi, săraci, bătrâni și copii. Atunci când cineva era bolnav, credincioșii scriau rugăciuni pentru Sfânta Parascheva și le purtau la gât ca pe un colier până la însănătoșire.
AUTOR: F.S.