You are currently viewing DSP Dâmbovița: risipa alimentară pentru țara noastră este de 70Kg/cap de locuitor/an

DSP Dâmbovița: risipa alimentară pentru țara noastră este de 70Kg/cap de locuitor/an

Ieri a fost marcată, în România, Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare, prilej cu care Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița ne reamintește importanța unor acțiuni globale pentru a reduce acest fenomen. Acest subiect este în creștere direct proporțională cu populația mondială care trebuie hrănită. Se estimează că 811 milioane de oameni suferă de foame, două miliarde suferă de deficiențe de micronutrienți – adică deficiențe de vitamine și minerale – și milioane de copii suferă de diferite forme de subnutriție.

Problema securității alimentare, a accesului populației la produse agroalimentare de bază și de calitate corespunzătoare, constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar în primul rând cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. Asigurarea securității alimentare pentru toți indivizii, contribuie la liniștea socială, la stabilitate și prosperitate.

La nivel global aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosită, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată.

Conform raportului Programului Națiunilor Unite pentru Mediu din 2021, risipa alimentară pentru țara noastră a fost de 70Kg/cap de locuitor/an, estimat ca fiind de 1 353 077 tone/an. 70% din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei (peste 50% – 47 de milioane de tone), servicii de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul.

O conștientizare a soluțiilor posibile și a beneficiilor care decurg din reducerea risipei alimentare poate îmbunătăți lucrurile.

În acest context, toți actorii din lanțul alimentar au un rol important în prevenirea și reducerea risipei alimentare, cei care produc și procesează alimente (fermieri, producători și procesatori de alimente), cei care comercializează alimentele (sectorul ospitalității, comercianții cu amănuntul) dar şi consumatorii înșiși, fiecare dintre noi trebuie să găsească soluţii potrivite pentru a reduce risipa alimentară.

Învaţă să faci alegeri înţelepte!

1. Adoptă o dietă mai sănătoasă, mai durabilă: mesele sănătoase nu trebuie să fie elaborate;

2. Cumpără doar ceea ce ai nevoie: întocmeşte o listă de cumpărături și evită cumpărăturile impulsive;

3. Alege şi fructe sau legume imperfecte: utilizează-le pentru smoothie-uri, sucuri și deserturi;

4. Păstrează alimentele cu înțelepciune: depozitează produsele mai vechi în partea din față a dulapului sau a frigiderului și pe cele noi în spate;

5. Citeşte eticheta alimentelor: uneori, mâncarea poate fi consumată în siguranță după data de consum, în timp ce data de expirare este cea care spune când nu mai este sigur să mănânci;

6. Alege porţiile mici atunci când iei masa acasă sau împarte cu prietenii porţiile mari la restaurant;

7. Nu arunca mâncarea rămasă: congelează şi foloseşte-o ca ingredient într-o altă masă;

8. Foloseşte resturile alimentare ca şi compost;

9. Respectă mâncarea;

10. Sprijină producătorii locali de alimente;

12. Foloseşte mai puțină apă;

13. Păstrează solul și apa curate;

14. Mănâncă mai multe legume și fructe;

15. Donează alimente care altfel ar fi irosite.

AUTOR: F.S.