You are currently viewing Marcel Ciolacu: Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este de astăzi limba română, nu moldovenească

Marcel Ciolacu: Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este de astăzi limba română, nu moldovenească

Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de astăzi limba română, nu limba moldovenească, a transmis, de la Kiev, premierul Marcel Ciolacu.
Premierul a declarat, la finalul ședinței comune ale guvernelor României și Ucrainei, că autoritățile de la Kiev au decis, miercuri, recunoașterea limbii române ca limbă oficială a minorității române din Ucraina, arată Agerpres.

Măsura a fost adoptată în contextul obligației îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se și la drepturile minorităților naționale.

Vorbim de aderarea rapidă a Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru această aderare există și niște principii și în ceea ce privește drepturile minorităților. Aceste principii sunt la nivel european. Și România a respectat toate principiile necesare de aderare la Uniunea Europeană. În ceea ce privește drepturile minorităților, sunt convins că România poate pune la dispoziție întreaga legislație Ucrainei, fiind o bună practică această abordare în România. Relația inter-instituțională între mine și domnul prim-ministru nu mai este la nivelul de a ne face promisiuni. Noi decidem împreună ce este mai bine pentru popoarele pe care le reprezentăm. A existat o ședință de guvern în cadrul ședinței comune între România și Ucraina și decizia Guvernului a fost că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română„, a afirmat Ciolacu.

Editor: I.F.A.