You are currently viewing Securitatea aviației civile azi! – de Cezar Osiceanu

Securitatea aviației civile azi! – de Cezar Osiceanu

“Safety first!” (Siguranța înainte de orice!) a fost prima lege a Aviației si conceptul este unul extrem de complex deoarece este vorba de tot ce tine direct si/sau indirect de siguranța zborului

Astăzi vom analiza impreuna implicațiile războiului israeliano- palestinian asupra siguranței zborului si o sa începem cu angajații de la baza sistemului sau așa-zisele “furnicuțe” adică incarcatorii de bagaje

Munca lor este foarte grea fiind 100% una fizica si care presupune un nivel de școlarizare minim si o salarizare așișjderi. Ca urmare teroriștii ii vor viza cu ușurintă atunci când vor încerca sa strecoare la bordul unui anume avion o încărcătura exploziva așa după cum istoria ne-a arătat prin atentatul de la Lockerbie cel mai mare din istoria Angliei.

Dacă vom vedea ca la aeroportul Charles de Gaulle din Paris 90% din angajații ce alimentează avioanele, fac curatenie in ele, încarcă si descarca avioanele, fac vidanjare avioanele etc sunt fie arabi fie africani care sunt in proporție de peste 50% musulmani, ne va fi ușor sa ne imaginam cum creste exponențial riscul de securitate.

Intrând in același aeroport vom observa ca majoritatea vânzătorilor, chelnerilor si proprietarilor din magazinele si restaurantele de acolo sunt arabi

Ieșind din aeroport vom găsi un procentaj de minim 35% de șoferi de taxi arabi

Pe același aeroport acum doi ani in grup de militanti ecologiști au reușit sa pătrundă pana la locul de parcare al avioanelor trecând de filtrele de securitate, si au vopsit un avion in verde!

Tot la Charles de Gaulle acum circa trei ani angajații aeroportului exasperați de măsurile de securitate excesive au pătruns in zonele cu acces special folosind unsprezece puncte diferite fără sa fi fost detectati de către sistemele de securitate

Cu câteva zile in urma o aeronava Tarom ce se pregătea de decolare, a fost trasa pe dreapta in urma unei alerte de securitate fără sa i se comunice motivul . După 20 de minute extrem de lungi si care au pus la încercare nervii pilotilor, însoțitorilor de bord si bineînțeles ai pasagerilor s-a dispus trimiterea avionului intr-o zona situată exact in partea opusa a aeroportului si s-a comunicat si motivul alertei: doi pasageri nu mai erau in avion dar bagajele lor rămăseseră la bordul avionului lucru total interzis.

In mod normal nu era permisă închiderea ușilor avionului si cererea de aprobare a pornirii avionului trebuia sa fi fost respinsă dacă serviciile de sol ale aeroportului si-ar fi făcut datoria.

Incidentul s-a terminat cu bine, cele doua bagaje fiind identificate si debarcate iar zborul reluat cu o întârziere de o ora si ceva.

Cum la bord existau si pasageri de origine israeliana sau cu destinația finala TelAviv o simpla adunare a factorilor de risc mai sus menționați, mai ales in contextul actual, dădeau o rezultanta cel puțin potențial periculoasa nu-i așa?

In contextul actual al conflictului din Israel, radicalizarea celor de mai sus este o evidenta din care lipsesc doar numărul, momentul si modul de acțiune al acestora pentru ca dacă numărăm doar ultimele crime petrecute in Franta, Belgia, Germania rezultatele posibil a se întâmpla ne produc fiori reci tuturor celor care zburam cu avionul.

In plus bombardarea aeroportului Ben Gurion din Telaviv pentru prima oară de atâția ani a produs un șoc mental imens. Primul răspuns al pilotilor a fost acela de a refuza executarea curselor pe acea destinație urmat de presiuni din partea companiilor pentru a ii convinge sa renunțe la aceasta măsura. Inițial unele companii au negat existenta stării de război declarată public chiar de către Primul Ministru Beniamin Netanyahu, apoi au încercat sa promită diurne duble dar degeaba!

Pana si piloții israelieni ale căror avioane civile sunt dotate cu sisteme militare de detectie si răspuns antiracheta au refuzat a mai zbura cursele comerciale stârnind un haos si o neîncredere in sistemele de securitate si mai mare.

Degeaba a desfășurat Președintele Macron in Franta peste 7.000 de militari, la fel de inutile fiind si Interdicțiile împotriva simpatizanților si susținătorilor pro Hamas si Palestina. Interdicțiile au fost introduse de către Franta si Germania in special, cu încălcarea flagranta a drepturilor omului si a propriilor legi si constituții si ele acționează in realitatea ca incitatoare pentru mișcarea propalestiniana iar de aici pe traseul mai sus explicitat sunt de așteptat evenimente de securitate aeronautică!