You are currently viewing Israelul cere demisia secretarului general al ONU

Israelul cere demisia secretarului general al ONU

Israelul a cerut demisia secretarului general al ONU, Antonio Guterres, după ce acesta a declarat că „atacurile îngrozitoare” comise de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie nu pot justifica „pedeapsa colectivă a poporului palestinian”, informează news.ro.

În plus, a spus el, atacul asupra Israelului nu a avut loc „într-un vid”, ci a urmat după „56 de ani de ocupaţie sufocantă” pentru poporul palestinian de către Israel, relatează CNN şi The Guardian.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că Guterres ar trebui să demisioneze, calificând discursul drept „şocant”. El a spus că liderul ONU nu este potrivit pentru a conduce organizaţia, pentru că acest discurs arată că este „complet deconectat de realitatea din regiune şi priveşte masacrul comis de teroriştii nazişti din Hamas într-un mod distorsionat şi imoral”.

Şi ministrul israelian de externe Eli Cohen, care s-a aflat marţi la ONU, a declarat că refuză să se întâlnească cu Guterres şi că „nu este loc pentru o abordare echilibrată„.

Emoţiile au fost puternice în Consiliul de Securitate al ONU, marţi, după ce secretarul general Antonio Guterres a făcut apel la „o încetare imediată a focului din motive umanitare„, afirmând că în Gaza se înregistrează „încălcări clare ale dreptului umanitar internaţional”.

Guterres a avertizat că situaţia din Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai gravă. În remarcile făcute marţi, la New York, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, Guterres a cerut o încetare imediată a focului şi a avertizat că acest conflict s-ar putea extinde şi în alte părţi ale regiunii.

Este important să recunoaştem, de asemenea, că atacurile comise de Hamas nu au avut loc într-un vid. Poporul palestinian a fost supus timp de 56 de ani unei ocupaţii sufocante„, a spus Guterres, adăugând că palestinienii „şi-au văzut pământul devorat în mod constant de colonii şi afectat de violenţă”.

În acelaşi timp, secretarul general al ONU a precizat că „nemulţumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas”. El a adăugat, pe de altă parte, că nici poporul palestinian nu ar trebui să fie pedepsit colectiv pentru atacurile Hamas. Prin urmare, potrivit lui Guterres, toate părţile implicate în conflict ar trebui „să aibă o grijă constantă în desfăşurarea operaţiunilor militare pentru a cruţa civilii” şi le-a cerut „să respecte şi să protejeze spitalele şi să respecte inviolabilitatea instalaţiilor ONU care adăpostesc peste 600.000 de palestinieni”.

Guterres a calificat drept „profund alarmante” intensificarea loviturilor Israelului asupra Fâşiei Gaza, în condiţiile în care „nivelul victimelor civile şi distrugerea în masă a cartierelor continuă să crească”.

Editor: I.F.A.