You are currently viewing Slovacia are un nou premier, pro-rusul Robert Fico

Slovacia are un nou premier, pro-rusul Robert Fico

Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, a învestit miercuri, 25 octombrie, un nou guvern, condus de Robert Fico, politician veteran care a promis în campanie că nu va mai trimite „un glonte” Ucrainei invadată de ruși și va opri anchetele de corupție pe care le crede „politice”.

Robert Fico, care a depus miercuri jurământul ca șef al executivului la Palatul Prezidențial din Bratislava, are 59 de ani și a mai fost premier, fiind obligat să demisioneze în 2018 în urma scandalului declanșat de uciderea unui jurnalist care investiga cazuri de corupție.

Într-un discurs rostit după învestire, Fico a amintit că depune a patra oară jurământul ca premier, dar a recunoscut că niciodată nu a „preluat” o țară atât de divizată ca acum, nici cu așa „indicatori economici negativi”. El a promis că guvernul va face o politică „profesionistă”, cu accent pe „suveranitatea” Slovaciei.

Liderul partidului Smer-Democrația Socială a câștigat alegerile anticipate de la 30 septembrie cu promisiuni de ridicare a nivelului de trai într-una din țările relativ sărace din UE și zona euro, de respingere a unor valori liberale ca drepturile persoanelor LGBT+ și a oricărei încercări a UE de a obliga Slovacia să primească migranți.

Fico face guvern cu un partid desprins din propria sa grupare, Hlas, dar și cu formațiunea naționalistă, Partidul Național Slovac (SNS).

Scrutinul de luna trecută a fost considerat crucial pentru viitorul Slovaciei, nu numai din cauza promisiunilor lui Fico de a renunța la ajutorul acordat Ucrainei, ci și, în general, din cauza simpatiilor sale pro-Moscova într-o țară membră NATO.

Editor: I.F.A.