You are currently viewing Franța va înscrie libertatea de a face avort în Constituție

Franța va înscrie libertatea de a face avort în Constituție

Franța va înscrie libertatea de a face avort în Constituția sa, a anunțat duminică președintele Emmanuel Macron pe rețelele de socializare, potrivit AFP.

Un proiect de lege în acest sens va fi „prezentat Consiliului de Miniștri până la sfârșitul anului”, astfel încât „până în 2024, libertatea femeilor de a avorta va fi ireversibilă”, a scris Macron.

Șeful statului își luase acest angajament la 8 martie, Ziua internațională a drepturilor femeii, ca răspuns la îngrijorările provocate de anularea, în urmă cu un an și jumătate, a hotărârii care garanta dreptul la avort pe întreg teritoriul Statelor Unite.

La 4 octombrie, Emmanuel Macron și-a reafirmat dorința de a vedea această promisiune îndeplinită.

La 8 martie, el a declarat:

Mi-am exprimat speranța că vom reuși să găsim un text care să reconcilieze punctele de vedere ale Adunării Naționale și ale Senatului și să permită convocarea Congresului la Versailles”.

Proiectul de revizuire a Constituției nu trebuie neapărat să fie supus în cele din urmă unui referendum, întrucât poate fi aprobat și de o majoritate de trei cincimi din cele două camere ale Parlamentului reunite în Congres.

În Franța, dreptul la avort (întreruperea voluntară a sarcinii) este recunoscut în prezent printr-o lege ordinară din 1975, iar consacrarea sa în dreptul constituțional ar îngreuna orice încercare viitoare a legiuitorilor de a-l aboli sau de a-l submina grav, potrivit apărătorilor săi.

Potrivit unui sondaj de opinie din noiembrie 2022, aproape nouă din zece francezi (86%) sunt în favoarea înscrierii dreptului la avort în Constituție.

Editor: I.F.A.