You are currently viewing Guvernul va da anul acesta magistraților salariile restante obținute în instanțe

Guvernul va da anul acesta magistraților salariile restante obținute în instanțe

Reprezentanții Guvernului s-au răzgândit și vor da anul acesta magistraților salariile restante obținute în instanțe, deși inițial autoritățile spuneau că vor amâna plățile.

Suma se ridică la 1,7 miliarde lei, potrivit romania.europalibera.org.

Sursa banilor ar urma să fie fondul de rezervă al Guvernului, cum nu se mai face rectificare bugetară.

În draftul Ordonanței de Urgență prin care guvernul voia să reducă cheltuielile pentru a acoperi uriașa gaură bugetară era prevăzută amânarea pentru anul viitor a salariilor restante pe care magistrații și le-au câștigat în instanțe, mai scrie sursa citată.

Este vorba de majorări salariale retroactive începând din 2018 și până în prezent, în valoarea totală de aproximativ 1,7 miliarde de lei – o primă tranșă dintr-o sumă mult mai mare, de peste 16 miliarde, pe care magistrații ar trebui să le primească în anii următori pentru perioada 2010-2022, potrivit ministrului de Finanțe, Marcel Boloș.

Ministerul de Finanțe atrăgea atenția recent că dacă nu se fac plățile, va fi mai rău.

Mecanismul de majorare a salariilor din Justiție prin procese trebuie stopat urgent, altfel se va ajunge la „sume de plată exorbitante, iar în final la imposibilitatea suportării cheltuielilor bugetare generate de procese. Situația este cu atât mai greu de acceptat, cu cât realitatea economică actuală a României este problematică și nu poate fi ignorată de nicio autoritate publică”, a spus Boloș.

Editor: I.F.A.