You are currently viewing Furtuna Ciarán lovește nordul Franței și insulele britanice

Furtuna Ciarán lovește nordul Franței și insulele britanice

Furtuna Ciaran a ajuns miercuri noaptea în Marea Britanie, iar autoritățile au emis coduri galbene și portocalii, aplicând planuri de reziliență pregătite anterior. Astfel, în următoarele trei zile, autoritățile locale pot închide școlile, iar trenurile sunt anulate sau au program limitat, mai ales între Anglia și Scoția. Toate trenurile între Edinburgh și Aberdeen, de joi până sâmbătă, au fost anulate, iar între Newcastle și Edinburgh vor circula din oră în oră, cu restricții de viteză.

Meteorologii avertizaseră că se așteaptă ca vremea extremă să lovească nord-vestul Europei în zilele următoare.

Această așa-numită „bombă meteorologică” este creată de o ciocnire între curentul jet din Atlantic și un sistem de presiune joasă care coboară din nordul Europei.

Meteorologii au avertizat populația să iasă din casă doar dacă este strict necesar și să nu se apropie de țărmuri, din cauza “valurilor înalte și periculoase”. Parcurile, pădurile și spațiile deschise sunt de asemenea sub avertizare din cauza riscului ca vântul puternic să doboare copaci.

În plus, ciclonul va agita apele Oceanului Atlantic. În unele zone de pe coasta de vest a Franței și din sudul Angliei, valurile ar putea atinge înălțimi de până la 10 – 12 metri.

Ca o măsură de precauție, Căile Ferate Francese (SNCF) au decis să suspende joi circulația trenurilor regionale în Normandia, Centre-Val de LoirePays de la Loire și Bretania, pentru a garanta siguranța pasagerilor.

Editor: I.F.A.