Una dintre cele mai importante scriitoare din poezia contemporană, Angela Marinescu, a murit la vârsta de 82 de ani. Considerată o autentică sursă de inspirație pentru poezia anilor 2000, Angela Marinescu a studiat mai întâi medicina, ca ulterior să devină poetă și prozatoare.
Angela Marinescu a murit la 82 de ani în urma unui accident vascular cerebral agravat în spital de COVID și apoi de septicemie.
Angela Marinescu (pseudonim al Basarabei-Angela Marcovici) s-a născut la 8 iulie 1941, la Arad. Înainte de a deveni una dintre cele mai influente poete din literatura română, Angela Marinescu a studiat medicina, la Institutul de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, se menţionează în „Dicţionarul general al literaturii române’ apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005).
Şi-a întrerupt studiile de medicină urmând în continuare cursurile Facultăţii de Filosofie, secţia Psihologie, a Universităţii din Bucureşti (1968-1972). A lucrat ca psiholog la Spitalul CFR din Bucureşti (1973) şi asistentă medicală la Spitalul de Oncologie (1979-1981). Între 1990-1996 a fost redactor corespondent la revista „Vatra’, potrivit sursei citate. Angela Marinescu a fost căsătorită și a lăsat în urmă un fiu, pe nume Alexandru.
Angela Marinescu și-a făcut debutul în lumea literară odată cu publicarea poemelor sale în „Tribuna” de la Cluj, în 1965. Patru ani mai târziu lansa volumul „Sânge albastru”.
În anul 1981, poeta Angela Marinescu a refuzat Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. De-a lungul vieții a primit numeroase premii, precum Premiul „Nichita Stănescu” în 1990 şi Premiul Uniunii Scriitorilor în 2000, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia în 2006. Volumul „Jurnal scris în a treia parte a zilei. SOLDAT. Urme ale trecutului pe câmpul de luptă” a fost numit drept Cartea anului 2019.
Editor: I.F.A.