You are currently viewing Radu Popa: Da, presa scrisă a murit și din vina noastră

Radu Popa: Da, presa scrisă a murit și din vina noastră

Miercuri, 1 noiembrie 2023, a fost ultima zi de apariție a ziarului Gazeta Sporturilor, ultima publicație de sport din România care avea și ediție tipărită. În 2024 ziarul ar fi împlinit 100 de ani de existență neîntreruptă.

Ringier Sports Media Group a explicat că decizia de închidere a ziarului a fost luată din cauza ”declinului drastic al vânzărilor înregistrate de ediția tipărită a Gazeta Sporturilor, vânzări care au scăzut cu 27%, din 2018 până în prezent, precum și a creșterii prețurilor la hârtie și la serviciile de tipar”.

Aflăm astfel, după cum subliniază și deputatul de Dâmbovița, Radu Popa, că vinovat pentru închiderea ziarului se face fiecare dintre noi, cei care am uitat să  mai cumpărăm publicații tipărite, însă strigăm, cu degetele pe ecranul telefonului că moare presa.

Citesc tot felul de inflamații despre închiderea ediției tipărite a GSP dar văd tot mai puține apeluri la memorie. Poate ar fi util să ne amintim câte ziare cumpăram fiecare dintre noi în anii în care ziarele apăreau în print și când prețul unui ziar era jumătate dintr-o bere.
Ne întrebăm doct unde e presa? Când a murit puterea opiniei? Într-o dimineață ca asta când noi am preferat să nu scoatem un leu jumate din buzunar și am rămas să citim ziarul de pe canapea, la adăpostul confortului digital al telefonului. În România asta despre care vorbim atât de înflăcărat, consumul de carte e la coada Europei.
Argumentul este un mijloc de tortură pentru mulți dintre noi, deoarece suntem chemați să citim mai mult decât prevede TikTok-ul și deja asta ne-ar scoate din peluza gloriilor locale.
Da, presa scrisă a murit și din vina noastră. Nu, nu bulgarii ne-au cumpărat ziarele. Presa scrisă a dispărut pentru că noi, cititorii și cumpărătorii ei, nu am depus suficient efort intelectual să-i înțelegem rostul și nici nu am avut suficient chef financiar să-i sprijinim costurile supraviețuirii.
Dar am salvat un leu și jumătate”, scrie politicianul dâmbovițean, pe pagina sa de socializare.

AUTOR: F.S.