You are currently viewing Ministrul Muncii: Anul viitor pensiile vor crește cu peste 40 la sută, în medie

Ministrul Muncii: Anul viitor pensiile vor crește cu peste 40 la sută, în medie

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat, vineri seară, că, potrivit noii legi, pensiile românilor vor creşte de două ori în anul 2024 şi că toate pensiile vor fi recalculate. De la 1 septembrie 2024, românii vor avea noile pensii recalculate în care vor vedea exact punctele pe care le au fiecare.

În 2024, pensiile românilor vor creşte de două ori. Prima dată începând cu 1 ianuarie când pensiile românilor vor creşte cu 13,8 la sută. Fiecare dintre cei 4,8 milioane de români va beneficia de asta. Valoarea punctului de pensie mergând de la 1.785 cât este astăzi, la 2.032 de lei. (…) Aceasta va fi prima parte a procesului de aplicare a noii legi”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, vineri seară, la România TV.

Cea de-a doua parte va fi recalcularea pensiilor şi aplicarea acesteia, începând cu 1 septembrie. Pensiile se plătesc lună pe lună, prin urmare, de la 1 septembrie vor avea noile pensii recalculate în care vor vedea exact punctele de contributivitate, punctele necontributive şi punctele de stabilitate pe care le au fiecare dintre dânşii şi care, sigur, vor duce la o creştere a pensiei de peste 40 la sută, în medie.

Fiecare român este important să ştie că nu va avea o pensie mai mică prin noua lege a pensiilor, se va menţine cuantumul cei mai favorabil şi peste 3 milioane de români vor avea pensii mai mari. Aplicăm majorarea de la 1 ianuarie, fiindcă respectăm legea.

Pe noua lege avem menţinerea acestei majorări a pensiilor pe un mecanism format din rata inflaţiei plus 50 la sută din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Întrebată despre pensia de urmaş, Simona Bucura-Oprescu a explicat care sunt modificările.

Toate pensiile vor fi recalculate. În ceea ce priveşte pensia de urmaş pentru soţul supravieţuitor, cuantumul este de 50 la sută din din cuantumul decedatului. Pentru copii până la 16 ani, respectiv 26 de ani, dacă îşi continuă studiile, aceştia vor beneficia de 75 la sută din cuantum pentru 2 urmaşi şi sută la sută pentru 3 sau mai mulţi urmaşi. Dacă acum este sub valoarea indemnizaţiei sociale, atunci va lua 1.281 lei fiecare urmaş”, a subliniat Simona Bucura-Oprescu.

Editor: I.F.A.