You are currently viewing O delegație dâmbovițeană a participat, astăzi, la Congresul Reprezentanţilor Comunităţilor de Romi din România

O delegație dâmbovițeană a participat, astăzi, la Congresul Reprezentanţilor Comunităţilor de Romi din România

Peste 4.000 de delegaţi din 400 de comunităţi rome din ţara noastră, printre care și o delegație din județul Dâmbovița, au participat, astăzi, la Congresul Reprezentanţilor Comunităţilor de Romi din România, desfășurat la Sala Palatului din Capitală. Delegaţii romi au venit din toată ţara cu autocare, iar majoritatea au purtat şepci albe, dar şi steagurile albe ale Partidei Romilor „Pro-Europa”.

La congres au participat, printre invitaţii politici, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, preşedintele PUSL, Cristian Popescu Piedone, liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.

Marcel Ciolacu și-a început discursul întrebând audiența, în limba romani, „Ce faceți fraților?” – „Socares prala?”. Liderul PSD a ținut un discurs în care a spus că rezolvarea problemei sărăciei şi a accesului la educaţie pentru romi nu este doar o necesitate pentru comunitate, ci un imperativ pentru viitorul acestei ţări.

„Vreau ca programul dumneavoastră, ‘Romi pentru România’, să fie parte integrantă a contractului social pe care statul român trebuie să îl aibă faţă de toţi cetăţenii săi. (…) sunteţi romi, dar în primul rând sunteţi români. Deci: fiţi uniţi, fiţi responsabili şi haideţi să punem împreună umărul ca să facem România aşa cum ne-o dorim!”, a spus Marcel Ciolacu.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă afirmă, după participarea la Congresul reprezentanţilor comunităţilor de romi din România, că, întrucât trăim într-o Europă al cărei motto este „uniţi în diversitate”, este esenţial ca în societate să existe un dialog sincer şi deschis între toate minorităţile naţionale, iar România este un model de urmat în spaţiul european şi în lume.

Manifestul Congresului romilor: Suntem cetățeni români, dar în continuare  tratați ca străini în propria țară

AUTOR: F.S.