În fiecare an, pe 8 noiembrie, credincioşii ortodocşi şi greco-catolici îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavril, considerați ca fiind conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai. Cei doi sunt percepuţi ca nişte fiinţe divine, întotdeauna prezente în viaţa oamenilor, veghind din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor, arzându-le păcatele mărunte şi având grijă ca sufletele lor să fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei.
Arhanghelul Gavriil a fost cel care a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-I vestească minunea nașterii Mântuitorului. Tot el a fost cel care le-a dus vestea lui Ioachim și Anei.
Arhanghelul Mihail este simbol al biruinței și al dreptății. Este de cele mai multe ori reprezentat purtând în mâini o sabie și respectiv cheile Raiului. Tot el veghează și asupra bolnavilor. În credința populară se spune că dacă veghează la capul bolnavului, acesta moare iar dacă se află la picioare, bolnavul va continua să trăiască.
Ofrandele date la pomana pentru morți, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc „Moșii de Arhangheli”. Fiecare om trebuie sa aprindă o lumânare, care ii va fi „lumina de veci” în lumea de dincolo. Se aprind lumânări atât pentru oamenii în viata, cât și pentru cei dispăruți fără lumânare.
În mitologia românească, Sfinții Mihail și Gavril au roluri importante și sunt esențiali pentru ciclul anual al naturii. Sfântul Mihail poartă soarele și luna și este considerat cel care dă vara drumul soarelui sus pe cer și sub mâna lui sunt toate vietățile și oamenii, cei vii și cei morți. Tot Sfântul Mihail are cheile iadului, iar atunci când vine iarna, dă treptat drumul gerului pentru a veni pe pământ. Acest moment se petrece în fiecare an pe 8 noiembrie, atunci când Biserica îi sărbătorește pe cei doi Arhangheli.
AUTOR: F.S.