You are currently viewing Curtea de Apel din Bari a suspendat extrădarea lui Ionel Arsene

Curtea de Apel din Bari a suspendat extrădarea lui Ionel Arsene

Curtea de Apel din Bari a suspendat momentan extrădarea lui Ionel Arsene, fapt confirmat și de către ministrul Alina Gorghiu.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a transmis că avocații condamnatului au argumentat la CEDO că drepturile sale ar fi încălcate în România, conform articolelor 2, 3 și 4 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

În replică, Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor au furnizat documente care atestă condițiile umane din penitenciarele românești, în conformitate cu standardele europene.

În același timp, avocații lui Arsene au cerut și o evaluare medicală pentru a stabili starea sa de sănătate mentală. Această cerere urmează să fie examinată de o instanță italiană în cursul acestei săptămâni.

Ei susțin că acesta suferă de o „tulburare depresivă severă” și că există un „risc foarte mare” ca el să se sinucidă dacă va fi adus în România și închis.

Curtea de Apel din Bari a suspendat pentru moment predarea condamnatului fugar Ionel Arsene pe motive medicale.

Experții numiți de instanță vor face expertiza solicitată de avocați (să se constate că are probleme psihice), pentru a vedea dacă se confirmă situația sa medicală. Statul român a așteptat mult timp pentru hotărârea definitivă de predare.

Ea este doar suspendată până se obțin rezultatele expertizei și sperăm să efectuăm predarea la final. Sistemul penitenciar din Romania are unde să trateze deținuții, sunt spitale-penitenciar pentru toate tipurile de afecțiune”, arată ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

În prezent, decizia finală privind extrădarea lui Arsene în România se află în mâinile instanței italiene, care trebuie să decidă atât asupra cererii de constatare a stării psihice a acestuia, cât și asupra suspendării extrădării.

Autoritățile române continuă demersurile pentru predarea lui Ionel Arsene și punerea în aplicare a hotărârii definitive a instanței italiene în acest caz.

Această întâmplare mă face să fiu și mai determinată în eforturile pe care Ministerul Justiției, împreună cu alte autorități, le va face pentru a întoarce în țară orice fugar, indiferent de numele lui, indiferent în ce țară se află”, a mai spus ministrul Gorghiu.

Editor: I.F.A.