You are currently viewing Joe Biden și Xi Jinping se vor întâlni pe 15 noiembrie, la San Francisco

Joe Biden și Xi Jinping se vor întâlni pe 15 noiembrie, la San Francisco

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească în data de 15 noiembrie, la San Francisco, pentru primul summit între cele două puteri după un an, potrivit surselor AFP, transmite News.ro.

Unii oficiali americani au declarat, în condiții de anonimat, că se așteaptă ca pe masa discuțiilor dintre Joe Biden și Xi Jinping să se regăsească o gamă largă de subiecte, precum războiul din Israel, invazia Rusiei în Ucraina, legăturile dintre Coreea de Nord și Moscova, situația Taiwanului și a regiunii Indo-Pacifice, drepturile omului, inteligența artificială și relațiile comerciale și economice “echitabile” dintre cele două state.

CNN scrie că este însă puțin probabil ca discuțiile dintre cei doi lideri mondiali să ducă la o “dezghețare majoră” a relațiilor tensionate dintre cele două puteri. Cu toate acestea, faptul în sine că întâlnirea are loc este considerat de către consilierii Casei Albe ca fiind un semn pozitiv în această direcție.

Cei doi lideri nu s-au mai văzut de un an de la ultima lor întâlnire din Bali, în noiembrie 2022, iar relațiile dintre Beijing și Washington au intrat în impas.

Biden, în vârstă de 80 de ani, și Xi, în vârstă de 70 de ani, participă amândoi la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific de săptămâna viitoare de la San Francisco, dar oficialii nu au vrut să spună dacă întâlnirea lor va avea loc chiar în oraș.

Editor: I.F.A.