La Biblioteca Comunală „Theodor Balș” din Brănești va rula, mâine, 15 noiembrie 2021, filmul documentar „Apropierea”, regizat de Botond Püsök. Proiecția este organizată de instituția gazdă, în cadrul proiectului „Documentare la bibliotecă”, organizat de Asociația One World Romania.
Parteneri: Mediawise Society, KineDok România, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița.
Pelicula, o coproducţie româno-maghiară, a primit Premiul pentru cel mai bun film non-ficțiune la Festivalul Internațional „Astra” Sibiu, Premiul publicului la Festivalul Internațional de Film Documentar BIDF Budapesta şi Premiul „European Youth” la Festivalul Internațional de Film Documentar „Fipadoc”, Franța.
Filmul își asumă din start o sarcină dificilă: cea de a se insera într-un nucleu familial consumat de vinovății și traume și care, oricât de închegat ar părea, se poate destrăma în orice moment. Camera o urmărește pe Andrea, actriță, mamă a doi copii și „oaia neagră” a sătucului transilvănean în care trăiește. Comunitatea face front comun în favoarea fostului partener al Andreei, fiul preotului local, aflat la închisoare pentru abuz asupra fiicei ei din căsătoria precedentă. Când bărbatului i se scurtează pedeapsa, acesta încearcă să-și contacteze fiul, născut după evenimente și care locuiește cu mama și sora lui vitregă. Meritul principal al filmului este de a ne face vizibile, chiar palpabile, frica și furia Andreei, deruta care o cuprinde în fața microcosmului ostil al satului, unde oamenii o acuză de inventarea întregii povești, și a unui sistem de justiție orb, inconștient și insensibil, ce ia în considerare pretențiile unui tată infam asupra fiului său, dar și resursele nebănuite pe care le dibuie în ea însăși pentru a-și apăra familia.
AUTOR: F.S.