You are currently viewing Noua lege a pensiilor, dezbătută și votată în Senat

Noua lege a pensiilor, dezbătută și votată în Senat

Senatul a dezbătut și a supus votului, astăzi, în comisiile de specialitate şi în plen, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. De la dezbateri au lipsit ministrul Muncii, Simon Bucura și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Comisiile de specialitate au adoptat un raport de admitere pentru proiectul legii pensiilor cu 18 voturi pentru, 1 împotrivă și 8 abțineri.
Executivul a aprobat, joi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Potrivit proiectului de act normativ, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă.

Conform proiectului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate – studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică. Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, ieri, că toate aspectele legate de noua lege a pensiilor, inclusiv cel privind sursele de finanţare, au fost clarificate, iar proiectul intră “în linie dreaptă” în Parlament, în urma discuţiilor purtate în cadrul coaliţiei de guvernare.

Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanţare, au fost clarificate în şedinţa Coaliţiei din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în linie dreaptă în Parlament, fiind susţinută de întreaga Coaliţie. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul preşedinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ţine de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechităţile eliminate prin recalculare!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Impactul bugetar după majorarea pensiilor în medie cu 40% ar fi de 25 de miliarde de lei în 2024 și de 33 de miliarde de lei în 2025, a spus Nicolae Ciucă. Liderii PNL speră să acopere o parte din aceștia bani din combaterea evaziunii fiscale și din digitalizarea ANAF.

Editor: I.F.A.