You are currently viewing Întrevedere între senatorul Titus Corlățean și delegația Republicii Populare Chineze

Întrevedere între senatorul Titus Corlățean și delegația Republicii Populare Chineze

Președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, Titus Corlățean, a primit o delegație importantă a MAE al RP Chineze, condusă de un reprezentant special pentru afaceri și cooperare cu state central-est europene, fost ambasador al Chinei la București, dna Jiang Yu. Delegația a inclus responsabili la nivel de director din MAE chinez.

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme ce privesc stadiul actual și direcțiile de evoluție a relației bilaterale româno-chineze, dar și subiecte de actualitate în plan internațional, din perspectiva apartenenței României la NATO și UE, respectiv a pozițiilor autorităților chineze pe dosare de actualitate, în contextul provocărilor majore de securitate internaționale, începând cu cele din Bazinul extins al Mării Negre.
A fost evidențiată soliditatea raporturilor româno-chineze, caracterizate printr-o prietenie tradițională și concretizată în parteneriatul amplu de prietenie și cooperare între cele două țări, în contextul în care în cursul acestui an s-au aniversat 74 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale.
Cei doi demnitari au făcut o trecere în revistă a oportunităților concrete de dezvoltare, pe baze pragmatice și de avantaj reciproc a relațiilor politico-diplomatice și economice între România și R.P. Chineză, atât pe baze bilaterale, cât și dintr-o perspectivă europeană.
Ambasadorul Jiang Yu a exprimat aprecierea, în acest context, pentru poziția principială, consecventă a României legată de promovarea politicii ”O singură Chină”.
Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a subliniat că politica externă a României se bazează în continuare pe cele trei constante majore cunoscute, din perspectivă europeană și euroatlantică, pe respectarea principiului multilateralismului, a dreptului internațional, integrității teritoriale, valorilor democratice, predictibilității, stabilității, soluționării pașnice a diferendelor și respectiv, cel al nerecurgerii la forță, precum și pe interesul de valorizare corespunzătoare a diferitelor parteneriate pe care le are încheiate cu alte țări”, transmite Senatul României, într-un comunicat de presă.

Întâlnirea a venit în contextul în care, la Washington DC au avut loc discuții oficiale între Președintele SUA, Joseph Biden și Președintele RP Chineze, Xi Jinping. O întâlnire care-i umple de speranță pe pacifiști, dar în privința căreia senatorul Titus Corlățean spune că nu are așteptări spectaculoase.

Personal, dincolo de rezultatele așteptate ale acestui Summit, pe care nu le văd în mod necesar spectaculoase, din rațiuni obiective și subiective, nu pot decât să salut reluarea dialogului la nivel înalt americano-chinez, mai ales în aceste timpuri de provocări uriașe pentru umanitate. Era nevoie..Dacă îi lași numai pe ruși să discute, Occidentul nu are decât de pierdut. Poate învață și liderii politici români câte ceva din istoria asta, au stat prea mult cu..capul la cutie în toți acești ani…”, transmite senatorul de Dâmbovița.

AUTOR: F.S.