Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Colan lui José Maria Neves, omologul său din Cabo Verde, iar la rândul său, preşedintele statului african l-a decorat pe Klaus Iohannis cu Ordinul “Amílcar Cabral”.
Șeful statului a început luni o vizită de stat în Republica Cabo Verde, a treia escală a turneului său prezidențial în Africa, care a debutat cu vizite de stat în Kenya și Tanzania și se va încheia cu o vizită oficială Senegal.
Conform decretului, José Maria Neves a fost decorat “în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare” dintre România şi Cabo Verde.
În cadrul unei declaraţii de presă comune, Iohannis a mulţumit pentru distincţia acordată şi a reliefat bunele relaţii bilaterale.
„Domnule preşedinte Neves, daţi-mi voie să vă mulţumesc pentru înalta distincţie de stat pe care mi-aţi acordat-o. Acest schimb de decoraţii este uzual între preşedinţi atunci când între cele două state există relaţii bune şi foarte bune. Noi vă considerăm un stat apropiat, avem o tradiţie veche împreună, vă considerăm prieteni şi credem că împreună putem să construim foarte mult”, a spus Iohannis, în cadrul declarațiilor de presă.
Preşedintele român a fost primit luni de către José Maria Neves, preşedintele Republicii Cabo Verde, la Palatul Prezidenţial.
Programul oficial al vizitei şefului statului român în Cabo Verde include, de asemenea, întrevederi cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul Jose Ulisses Correia e Silva, şi cu primarul oraşului Praia, Francisco Avelino Carvalho. Totodată, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foştii studenţi din Cabo Verde care au învăţat în România.
România şi Republica Cabo Verde au stabilit relaţii diplomatice la 17 septembrie 1975, la două luni de la proclamarea independenţei acestei ţări (5 iulie 1975).
Cu prilejul vizitei de stat a lui Klaus Iohannis în Republica Cabo Verde au fost semnate trei documente bilaterale sectoriale, care vor consolida și aprofunda cooperarea în domeniile vizate.
Este vorba despre Memorandumul de Înțelegere între Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România (A.N.S.V.S.A.) și Ministerul Agriculturii și al Mediului din Cabo Verde privind Cooperarea în domeniul Sanitar-Veterinar și al Siguranței Alimentare.
Documentul se axează în principal pe promovarea cooperării în domeniul sanitar-veterinar și al siguranței alimentelor între cele două țări, prin promovarea și încurajarea comerțului cu produse alimentare în toate etapele lanțului alimentar, schimbul de experiență și informații în domeniu, precum și promovarea cercetării științifice.
Totodată, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul de Interne din România, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, și Ministerul de Interne din Cabo Verde – Protecția Civilă.
Nu în ultimul rând, a fost convenit Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Educației din România și Ministerul Educației din Cabo Verde în domeniul învățământului superior.
Documentul vizează promovarea colaborării în domenii prioritare și cu un potențial puternic de parteneriat, legate de învățământul superior, prin activități de cooperare interuniversitare în domenii de interes comun, creșterea mobilității studenților și a profesorilor-cercetători, inclusiv prin oferirea de burse, sprijinirea predării limbii și culturii celor două state, precum și organizarea de reuniuni, activități și conferințe comune.
Potrivit Administrației Prezidențiale, Cabo Verde este un exemplu de stabilitate politică, bună guvernare și dezvoltare, în pofida lipsei rezervelor naturale. Deși din punct de vedere geografic se află în Africa, Cabo Verde este orientat în mod clar spre Europa, împărtășește o mare parte din valorile și patrimoniul cultural european și este un partener de încredere pe termen lung.
Editor: I.F.A.