You are currently viewing Legea pensiilor se dezbate azi în Senat

Legea pensiilor se dezbate azi în Senat

Deputaţii vor dezbate și vor supune la vot astăzi Legea pensiilor, document aflat în procedură de urgenţă, potrivit ordinii de zi a Camerei Deputaților. Proiectul a fost adoptat de Senat săptămâna trecută.

O şedinţă a Comisiei pentru muncă este programată de la ora 10.00, în afara programului stabilit pentru comisii, în vedere emiterii unui raport pe proiectul de lege privind sistemul public de pensii, anunță News.ro.

Deputaţii Comisiei pentru muncă se vor reuni în şedinţă luni, 20 noiembrie, de la ora 11,00. Termenul de depunere a amendamentelor a fost 17 noiembrie, iar termenul de depunere a raportului este data de 20 noiembrie, acesta urmând să fie dezbătut şi în şedinţa de plen.

Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă. Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Editor: I.F.A.