You are currently viewing Legea Pensiilor merge la promulgare

Legea Pensiilor merge la promulgare

Parlamentul, prin votul final al deputaților, a adoptat proiectul noii legi a pensiilor, care prevede că stagiul complet de cotizare pentru pensie pentru limită de vârstă este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul minim este de 15 ani. Vârsta standard de pensionare este 65 de ani, de asemenea atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Legea va fi aplicată începând cu 1 septembrie anul viitor, între timp pensiile urmând a fi indexate, de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, rata medie a inflației înregistrată în 2022.

Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii la dezbaterea proiectului în Senat, pe lângă cele 15 miliarde lei necesare indexării pensiilor, conform legislației în vigoare, cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, aplicarea legii pensiilor de la 1 septembrie 2024 va avea un impact bugetar suplimentar de 10 miliarde lei anul viitor.
La data intrării în vigoare a noii legi, valoarea punctului de referință (VPR) va fi de 81 lei. VPR a fost determinat prin împărțirea valorii punctului de pensie din anul 2023, adică 1.785 de lei, la 25, care reprezintă nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația pensiilor anterioară datei prezentei legi Valoarea punctului de referință se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
Editor: I.F.A.