România se clasează pe penultimul loc în rândul țărilor UE participante la această evaluare, înaintea Bulgariei, care a înregistrat regrese semnificative, iar la nivel general apare pe locul 45 din totalul de 81 de țări și teritorii, cu un punctaj mediu semnificativ mai mic decât media OCDE.
În rândul țărilor UE, România reușește să depășească doar Bulgaria, țară care a înregistrat un regres major atât la matematică (-19 puncte), cât și la citire (-16 puncte), precum și unul minor la științe (-3 puncte) față de PISA 2018. Acum cinci ani, Bulgaria depășea România la capitolul Matematică.
România se încadrează, în rândul țărilor participante, în a treia categorie – cea a țărilor cu rezultate sub media OCDE. Primele categorii sunt țările cu rezultate statistic superioare mediei OCDE, respectiv țările cu rezultate statistic similare mediei OCDE.
În această a treia categorie, România se află la un nivel similar cu: Serbia, Emiratele Arabe Unite, Grecia (țară UE situată imediat deasupra României, cu medii de 430-441 de puncte), Kazahstan, Mongolia, Bulgaria, Moldova. În același pluton apare și Ucraina, participantă doar cu o serie de regiuni la această evaluare, precum și Cipru.
Comparativ cu media OCDE, ponderea elevilor cu rezultate foarte bune în cel puțin un domeniu (nivel 5 sau 6) la evaluarea PISA 2022 este de aproape trei ori mai mică în România. Pe de altă parte, ponderea elevilor cu rezultate slabe la toate cele 3 domenii (sub nivelul 2, considerat prag pentru alfabetismul funcțional) este de două ori mai mare.
Astfel, dacă la nivel OCDE 16,4% dintre elevi au înregistrat în medie rezultate sub nivelul 2 la toate cele trei domenii, deci se încadrează la nivelul analfabetismului funcțional, în România ponderea acestora este de 33,2%.
La polul opus, 13,7% dintre elevi au reușit, în medie la nivel OCDE, să obțină rezultate de top în cel puțin un domeniu (nivel 5 sau 6). În România, procentul este de 5%.
Liderii internaționali – PISA 2022
Matematică:
- Singapore – 575 puncte
- Macao (China) – 552 puncte
- Taipei Chinezesc (denumirea OCDE) – 547 puncte
- Hong Kong (China) – 540 puncte
- Japonia – 536 puncte
- Coreea de Sud – 527 puncte
- Estonia – 510 puncte
- Elveția – 508 puncte
- Canada – 497 puncte
- Olanda – 493 puncte
Citire:
- Singapore: 543 puncte
- Irlanda – 516 puncte
- Japonia – 516 puncte
- Coreea de Sud – 515 puncte
- Taipei Chinezesc (denumirea OCDE) – 515
- Estonia – 511 puncte
- Macao (China) – 510
- Canada – 507 puncte
- SUA – 504 puncte
- Noua Zeelandă – 501 puncte
Științe:
- Singapore – 561 puncte
- Japonia – 547 puncte
- Macao (China) – 543 puncte
- Taipei Chinezesc (denumire OCDE) – 537 puncte
- Coreea de Sud – 528 puncte
- Estonia – 526 puncte
- Hong Kong (China) – 520 puncte
- Canada – 515 puncte
- Finlanda – 511 puncte
- Australia – 507 puncte
Liderii europeni în cadrul PISA 2022
La nivel european (UE plus alte țări), după liderul Estonia, care-și păstrează locul în pofida unor scăderi semnificative la fiecare dintre cele trei evaluări, țările cu ele mai bune rezultate în evaluări sunt:
Matematică – rezultate peste media OCDE: Elveția, Olanda, Irlanda, Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Polonia, Austria, Republica Cehă, Slovenia, Finlanda, Letonia, Suedia
Citire – rezultate peste media OCDE: Irlanda, Estonia, Marea Britanie, Finlanda, Danemarca, Polonia, Republica Cehă, Suedia, Elveția, Italia
Științe – Estonia, Finlanda, Irlanda, Elveția, Slovenia, Marea Britanie, Polonia, Republica Cehă, Letonia, Danemarca, Suedia, Germania, Austria, Belgia.
Editor: I.F.A.