You are currently viewing Scumpiri la mai multe categorii de produse și servicii de la 1 ianuarie

Scumpiri la mai multe categorii de produse și servicii de la 1 ianuarie

Începând cu noul an, s-au majorat prețurile la o serie de alimente, carburanți, alimente, dar și pentru o parte dintre servicii.

Spre exemplu, pentru produsele tradiționale, produsele BIO și pentru produsele montane va crește TVA-ul de la 5%, la 9%. Nu doar pentru produsele BIO crește TVA-ul, ci și pentru produsele cu o concentrație mare de zahăr. Pentru băuturile dulci, per sticlă, vom plăti cu 2-3 lei în plus.

Estimările comercianților arată că din 10 mii de alimente listate într-un magazin aproximativ 2 mii au în compoziție mai mult de 10 grame de zahăr pe sută de grame de produs.

Pe lângă dulciuri, pe listă intră și anumite tipuri de pâine, zacuscă, sosuri, lactate și chiar mezeluri. În încercarea de a descuraja consumul lor, autoritățile au decis să crească taxa pe valoare adăugată, de la 9 la 19%.

Pentru alimente se introduc anumite accize noi, practic se triplează impozitul pentru anumite firme care activează în HoReCa. Așadar, și pentru masa la restaurant am putea să plătim mai mult.

Ministerul Finanțelor a anunțat că accizele vor atinge suma de 673 de lei pentru 1.000 de țigarete, comparativ cu nivelul actual de 626 de lei pentru aceeași cantitate, stabilit în luna aprilie a anului 2023. Trebuie menționat faptul că această creștere a accizelor aduce practic un leu în plus la un pachet de țigări.

Cresc accizele și pentru carburanți, anume indexarea cu rata inflației care ar urma să genereze în 2024 creșteri per total, pentru un litru de carburant de aproximativ 70 de bani. Creștere care înseamnă că pentru un plin de combustibil, vom plăti, în medie, cu 35 de lei în plus.

În imobiliare crește TVA-ul pentru apartamentele de până în 120.000 de euro.

Pentru un apartament de 90.000 de euro, până acum se plătea 94.500 de euro, cu TVA, din 2024 vom plăti 98.100 de euro. Diferența este de 3.600 de euro.

Editor: I.F.A.