You are currently viewing Fotbalistul legendar al Germaniei, Franz Beckenbauer, a murit duminică, la vârsta de 78 de ani

Fotbalistul legendar al Germaniei, Franz Beckenbauer, a murit duminică, la vârsta de 78 de ani

Franz Beckenbauer va rămâne cel mai sonor nume al istoriei fotbalului german. Supranumit „Kaiser Franz” pentru valoarea sa extraordinară și pentru eleganța lui, a atins gloria în fiecare aspect al sportului iubit.

Familia lui Beckenbauer a anunțat decesul printr-un comunicat de presă: “Cu profundă tristețe, anunțăm că soțul și tatăl Franz Beckenbauer a murit liniștit în somn, duminică, înconjurat de familia sa. Vă rugăm să îl plângeți în tăcere și să vă abtineți de la întrebări”.

Beckenbauer a crescut în faimă o dată cu Bayern. Iar în 1968 și-a câștigat porecla care avea să-l însoțească toată viața: „Der Kaiser” (împăratul).

Se povestește că totul ar fi plecat de la un amical disputat de bavarezi la Viena. Atunci s-au făcut mai multe poze în oraș, iar el a fost imortalizat alături de-o statuie a împăratului austriac Franz I. Ulterior, fotografia a și apărut la un articol semnat de Sepp Graf, care, făcând referire la Beckenbauer, a scris „Fußball-Kaiser”, denumire ce avea să se răspândească rapid în presă și printre suporteri.

Porecla a câștigat și mai mult în greutate după finala Cupei Germaniei, din 14 iunie 1969. Franz a câștigat atunci duelul cu Reinhard Libuda (Schalke 04), cunoscut drept König von Westfalen (Regele Westfaliei), astfel că presa a căutat ceva mai deosebit pentru mijlocașul munchenez și s-a oprit la „Kaiser„.

Cu Mannschaftul (103 selecții, 14 goluri), a devenit campion mondial în 1974, în 1966 încheind pe locul 2 și în 1970 pe 3.

Ca antrenor, s-a remarcat tot la națională, cei șase ani în calitate de selecționer (1984-1990) fiind aureolați cu victoria finală la CM 1990.

Editor: I.F.A.