You are currently viewing Trei turiști înzăpeziți cu mașina, la Piatra Arsă, au fost ajutați de jandarmii dâmbovițeni

Trei turiști înzăpeziți cu mașina, la Piatra Arsă, au fost ajutați de jandarmii dâmbovițeni

Trei turişti din București, plecați în drumeție spre Vârful Omu, au rămas înzăpeziţi, aseară, cu autoturismul, la Piatra Arsă. Când şi-au dat seama că sunt în pericol, aceştia au sunat la 112. Le-au venit în ajutor jandarmii montani de la Postul Zănoaga, care i-au transportat în siguranță până la cabana Dichiu. Autovehiculul rămas înzăpezit a fost deblocat cu sprijinul angajaților de la societatea Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița.

„La caz s-au deplasat jandarmii montani de la Postul Zănoaga, însă, condiţiile meteorologice nu le-au permis să înainteze cu autospeciala până în zona indicată de turişti, fiind nevoiţi să continue drumul pe jos. Aceştia au aflat că cei trei bărbaţi, cu vârste între 25 şi 45 de ani, au plecat cu autoturismul din Bucureşti şi intenţionau să meargă în drumeţie spre Vârful Omu.

Din cauza ninsorii, a vântului puternic şi vizibilităţii scăzute, turiştii au fost nevoiţi să abandoneze traseul şi să se întoarcă la Piatra Arsă, unde şi-au găsit maşina înzăpezită.

Fiind echipaţi pentru condiţii de iarnă, jandarmii i-au însoţit aproximativ 1,5 km, până la maşina de serviciu. Ulterior, aceştia au fost transportaţi în condiţii de siguranţă până la cabana Dichiu. Totodată, autovehiculul rămas înzăpezit a fost deblocat cu sprijinul angajaţilor de la societatea Lucrări Drumuri şi Poduri Dâmboviţa, iar turiştii şi-au continuat deplasarea spre Bucureşti.
Pentru evitarea unor situaţii de pericol adresăm turiştilor care doresc să se deplaseze la munte următoarele recomandări:

– înainte de a pleca în zona montană, informaţi-vă asupra itinerarului propus, gradului de dificultate al acestuia şi condiţiilor meteorologice locale;

– să aveţi autovehiculele echipate corespunzător, pentru condiţii de iarnă (tracţiune 4×4, anvelope de iarnă, lanţuri, nisip, lopată, etc.);

– să folosiţi numai drumurile deschise circulaţiei, traseele marcate, să urmăriţi marcajele de pe traseu şi să nu vă abateţi de la acestea;

– să apelaţi cu încredere la jandarmii montani şi salvamontişti, să respectaţi indicaţiile acestora specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

Turiştii aflaţi în dificultate în zona de responsabilitate din Bucegii dâmboviţeni pot apela cu încredere numerele de telefon 0749.058037 / 0749.034639 sau numărul unic de urgenţă „112” pentru a solicita ajutorul jandarmilor montani”, transmite biroul de presă al Inspectoratului de jandarmi Dâmbovița.

AUTOR: F.S.