You are currently viewing Aurelian Cotinescu: Această taxă imorală și ilegală, gândită de funcționarii publici din CJD, este făcută, parcă, pentru a împovăra suplimentar agenții economici

Aurelian Cotinescu: Această taxă imorală și ilegală, gândită de funcționarii publici din CJD, este făcută, parcă, pentru a împovăra suplimentar agenții economici

Liberalii dâmbovițeni continuă să critice cu vehemență creșterea taxelor pentru colectarea, transportul și depozitarea gunoiului pentru firmele din județ. De altfel, aceștia au și inițiat o petiție online pentru „menținerea de prețuri corecte” la serviciile de salubrizare din Dâmbovița. În conferința PNL Dâmbovița de astăzi, secretarul general al PNL Dâmbovița a catalogat această inițiativă ca fiind imorală și ilegală.

Această taxă imorală și ilegală, gândită acolo, undeva, de funcționarii publici din Consiliul Județean, este făcută, parcă, pentru a împovăra suplimentar agenții economici care oricum susțin economia și care trec prin momente delicate, în această perioadă de criză economică globală. Aceste decizii luate de funcționari nu fac decât să destabilizeze mediul economic târgoviștean și dâmbovițean.  În primul rând, firmele private au dreptul să-și aleagă prestatorul de servicii care să le ridice gunoiul. Ca firmă privată, pot să semnez un contract cu orice companie, care prestează un serviciu, fie pentru calitatea acestuia, fie pentru prețul oferit. Nu poți veni tu, ADI Management Integrat al Deșeurilor, gânditorii din CJD, și să-mi spui că de mâine încolo trebuie să plătesc o taxă pe care nu o motivezi cu nimic, de patru ori mai mare decât taxa precedentă, iar această taxă să fie plătită primăriei, care plătește prestatorului, Supercom. Adică Supercom-ul, o companie privată, nu mai are nevoie de angajați ca să facă aceste încasări de la mediul privat, își reduce cheltuielile, face profitul mai mare. Primăriile cu angajații lor, plătiți din taxele noastre, colectează banii de la firmele private, iar firma privată, în cele din urmă nu poate să-și deducă TVA-ul, pentru că primăria nu emite factura cu TVA. Și atunci, tu mă obligi pe mine ca firmă să fiu în imposibilitatea de a-mi deduce acel TVA.

În plus, această taxă nu este nici echitabilă, adaugă secretarul general al PNL Dâmbovița, care nu-și poate explica de ce gunoiul produs de funcționarii de la stat este mai ieftin decât al celor din privat.

„În contractul ADI apare echitatea între plată și serviciul obținut, dar în momentul de față, în fapt, apare inechitatea între mediul privat care plătește de 4 ori mai mult decât instituțiile statului cu același număr de angajați. Să înțeleg că angajații de la privat produc mai mult gunoi decât cei care lucrează la stat? Pentru o firmă, un PFA, cu un angajat, doi, 150 de lei gunoiul. Cât poate produce un angajat. La un apartament o întreagă familie plătește 32 de lei, iar tu, pentru că ai un angajat, plătești 150 de lei…total inechitabil”, a subliniat Aurelian Cotinescu.

AUTOR: F.S.