You are currently viewing Hackerii ucraineni au publicat datele a 38 de milioane de clienţi ai celei mai mari bănci private din Rusia, Alfa Bank

Hackerii ucraineni au publicat datele a 38 de milioane de clienţi ai celei mai mari bănci private din Rusia, Alfa Bank

Grupul ucrainean de hackeri KibOrg a publicat pe site-ul său întreaga bază de date a băncii ruse Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Federaţia Rusă.

Aceștia  au anunțat pe site-ul propriu că au distribuit pe internet numele, data nașterii, numărul de telefon, datele cardului și alte informații asociate unui număr de 38 de milioane de clienți. Kiborg susține că a spart baza de date în octombrie 2023, cu ajutorul NLB, alt grup pro-ucrainean de hackeri. În aceeași lună, au publicat datele a 44 de mii de clienți.

Presa ucraineană semnalează marţi, citând o sursă din cadrul serviciilor de securitate de la Kiev, un alt atac cibernetic efectuat de comunitatea ucraineană de hackeri Blackjack împotriva unui furnizor de internet din regiunea Moscovei.

„Informaticieni din grupul Blackjack, care au probabil legături cu SBU, au atacat furnizorul de internet M9com din Moscova şi i-au distrus serverele”, a declarat sursa pentru agenţia oficială de presă ucraineană Ukrinform.

În cursul acestui atac, hackerii ar fi şters 20 de terabytes de date ale companiei şi ar fi descărcat alţi 10 gigabytes de date de pe serverele de e-mail şi din bazele de date care conţin informaţii despre clienţi.

Potrivit sursei citate, această acţiune, care ar fi lăsat „părţi ale Moscovei fără internet”, este un răspuns la atacul cibernetic asupra principalei companii de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar, care a lăsat milioane de utilizatori fără servicii timp de câteva zile în decembrie. Kievul a acuzat Rusia că s-ar afla în spatele atacului, unul dintre cele mai puternice de la începutul războiului în februarie 2022.

Kiborg a devenit cunoscut după pătrunderea în baza de date a companiei rusești de turism Sirena-Travel, obținând datele persoanelor care au zburat cu operatorii parteneri ai agenției, între 2007 și 2023. Hackerii ucraineni se descriu ca fiind “un grup de jurnaliști și specialiști IT uniți în lupta agresiunii în spațiul informațional, care investighează crimele comise de Armata Rusă în Ucraina, expun activitățile celor care colaborează cu guvernul rus și demontează știrile false”.

Editor: I.F.A.