You are currently viewing Risc ridicat de avalanșe, în Munții Bucegi

Risc ridicat de avalanșe, în Munții Bucegi

Se menține gerul, dar și pericolul de formare a avalanșelor, în munții Bucegi, în special în zonele înalte. Potrivit ANM, la altitudini mari de peste 1800 de m, se pot declanșa avalanșa de placă la supraîncărcări, riscul declanșării avalanșelor va fi însemnat, iar sub 1800 m, riscul va fi moderat.

„La peste 1800 m: stratul de zăpadă recent depusă nu va suferi modificări importante, datorită temperaturilor scăzute care încetinesc transformările cristalelor. Acest strat este depus peste zăpada veche, care este stabilizată, tasată și înghețată. Vântul puternic a spulberat zăpada în zonele adăpostite și pe văi, unde se întâlnesc depozite mai mari de zăpadă și troiene ce depășesc pe alocuri 1 metru și care pot fi dislocate doar la supraîncărcări mari. Pe versanți s-au format noi plăci de vânt.

Sub 1800 m, stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse și este alcătuit zăpada recent căzută, depusă de asemenea peste stratul vechi, în general întărit și stabilizat,. Pe anumite văi de la peste 1500 m și în zonele adăpostite se întâlnesc depozite mai însemnate de zăpadă, transportată în perioada anterioară de vântul din altitudine. Temperaturile diurne ușor pozitive vor umezi ușor stratul recent-depus, care poate astfel aluneca peste cel vechi și înghețat”, avertizează ANM.

AUTOR: F.S.