You are currently viewing 40% dintre locurile de muncă de pe glob vor fi afectate de evoluția Inteligenței Artificiale

40% dintre locurile de muncă de pe glob vor fi afectate de evoluția Inteligenței Artificiale

FMI avertizează că 40% dintre locurile de muncă de pe glob vor fi afectate de evoluțiile înregistrate în domeniul AI.

Avertismentul a fost transmis de șefa FMI, Kristalina Georgieva, pe blogul oficial al instituției. Aceasta a cerut, în cadrul postării, ca guvernele să stabilească rețele de protecție socială și să pregătească cursuri de recalificare pentru persoanele afectate de evoluțiile de la nivelul AI.

Kristalina Georgieva, a spus,de asemenea, că lumea se află “în pragul unei revoluții tehnologice care ar putea impulsiona productivitatea, ar putea impulsiona creșterea globală și majora veniturile în întreaga lume”. A adăugat însă că unii oameni și-ar putea pierde mijloacele de existență.

Comparând situația actuală cu cea generată de evoluțiile din domeniul IT, a explicat că acestea din urmă au dus la o automatizare a sarcinilor de rutină. Inteligența artificială, însă, este capabilă să preia sarcini mult mai complexe, care în mod normal pot fi realizate de persoane cu o pregătire superioară și astfel să afecteze locurile de muncă bine plătite.

În cazul economiilor avansate, AI ar putea afecta până la 60% din joburi, însă în jumătate din aceste cazuri situația va fi benefică, angajații urmând să folosească evoluțiile AI pentru a lucra mai eficient. Pentru cealaltă jumătate însă, noile tehnologii ar putea prelua integral  sarcinile.

Kristalina Georgieva a subliniat că este dificil de determinat cu exactitate consecințe AI asupra societății, însă este posibil ca aceasta să exacerbeze inegalitățile veniturilor și a bogăției. Concret, șefa FMI consideră că economiile în curs de dezvoltare vor putea să exploateze mai puțin avantajele oferite de AI și astfel decalajele tehnologice să se agraveze.

În țările emergente precum India și Brazilia, se preconizează că 40% dintre locurile de muncă vor fi afectate, iar în țările cu venituri mici 26%. Această situație este cauzată de faptul că statele nu au infrastructura sau forța de muncă calificată pentru a contribui la evoluția AI.

Dincolo de decalajul dintre state în ceea ce privește adaptarea la AI, șefa FMI consideră că vor exista unele diferențe legate de vârstă. Concret, aceasta spune că tinerilor le va fi mult mai ușor să să adopte beneficiile oferite de AI, față de angajații mai în vârstă. Situația ar putea amplifica conflictele dintre generații.

Unele companii au anunțat deja că evoluțiile de la nivelul AI le determină să regândească nevoia de personal. Economiștii de la Goldman Sachs arată că inteligența artificială ar putea crește productivitatea muncii și duce la o creștere cu 7% a PIB-ului la nivel global, pe o perioadă de 10 ani.

Pe de altă parte, raportul FutureProof Yourself – Tomorrow’s Jobs, publicat de Microsoft, relevă faptul că 65% dintre elevii din zilele noastre vor avea joburi care încă nu există.

Editor: I.F.A.