You are currently viewing Blue Monday, a treia zi de luni din an, este considerată cea mai deprimantă zi

Blue Monday, a treia zi de luni din an, este considerată cea mai deprimantă zi

Blue Monday este o dată pe an și este considerată cea mai deprimantă zi a anului. De obicei, cade în a treia zi de luni din luna ianuarie și este asociată cu sentimente de tristețe, motivație scăzută și lipsă de energie.

Statisticile realizate an de an au stabilit că în cea de-a treia zi de luni a lunii ianuarie mai mulți factori contribuie la o stare de tristețe.

Unul din factorii care determină această stare este vremea mohorâtă. Temperaturilor scăzute li se adaugă şi faptul că soarele apune devreme, iar lipsa luminii naturale este deseori un factor care poate contribui la o stare de spirit proastă.

Datoriile reprezintă un alt motiv de depresie. După sărbătorile de iarnă în care cheltuielile au fost poate cele mai mari din timpul anului, oamenii trebuie să se strângă la buzunar pentru a-și plăti restanțele.

Poate unul dintre cele mai importante motive de tristețe este trecerea de la perioada veselă din luna decembrie, când totul în jur este luminat și peste tot auzi colinde, iar lumea este cu gândul la vacanțe și petreceri, la perioada de întoarcere la seviciu și de conștientizare că vremea sărbătorilor a trecut.

În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul de alcool şi dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion.

În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil și nivelul de vitamina D din organism va putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

Teoria despre „Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall.

Ca să gestionați sentimentele de tristețe sau depresie trebuie să dați atenție îngrijirii de sine și să aveți parte de sprijin:

  • Conexiunea cu prietenii, familia sau un profesionist în domeniul sănătății mintale pentru a împărtăși sentimentele și a căuta sprijin este de dorit.
  • Implicarea în activități care promovează bunăstarea, cum ar fi exercițiile fizice, meditația sau hobby-urile care văi plac.
  • Stabilirea de obiective realiste, care pot fi îndeplinite ca să nu dai șanse dezamăgirii să intre în viața ta. Sarcinile pot fi făcute și pas cu pas și în acest fel poți reduce sentimentele de copleșire.
  • Recunoașteți emoțiile pentru că este perfect în regulă să vă simțiți trist. Cu toate acestea, nu lăsați lucrurile așa cum au venit.
  • Faceți tot ce puțeți ca să identificați și să vă protejați de gândurile negative.

Este important să menționăm că această catalogare a zilei nu este acceptată din punct de vedere științific, nu este recunoscută clinic și nu există dovezi științifice care să susțină ideea că există o zi specifică care este considerată „cea mai deprimantă” a anului.

Editor: I.F.A.