You are currently viewing Raport Frontex: Aproximativ 380 de mii de persoane au trecut ilegal granițele UE anul trecut

Raport Frontex: Aproximativ 380 de mii de persoane au trecut ilegal granițele UE anul trecut

Un raport publicat de Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă) arată că, anul trecut, numărul de treceri ilegale peste granițele UE a ajuns la aproape 380 de mii, în creștere cu 17% față de 2022. Această cifră marchează cel mai ridicat nivel din 2016 și până în prezent, indicând o tendință ascendentă constantă în ultimii trei ani.

Mediterana Centrală a fost cea mai frecventată rută către UE, reprezentând două din cinci treceri ilegale (41%) în 2023, urmată de Balcanii de Vest (26%) și Mediterana de Est (16%).

Ruta migraţiei din Balcani continuă să fie cea mai folosită, iar în primele trei trimestre Uniunea Europeană a înregistrat 106.396 de intrări ilegale – cu 170% mai multe în decurs de un an, precizează într-un comunicat Frontex.

Anul trecut, peste 100 de mii de sirieni au trecut ilegal granițele, fiind urmați de guineeni și afgani – în total 37%.  De asemenea, o creștere semnificativă este reprezentată de migranții africani, în special din Africa de Vest, care reprezintă acum aproape jumătate (47%) din totalul migranților detectați.

Frontex mai precizează că femeile au reprezentat 10% din numărul total de treceri neregulamentare anul trecut, iar copiii au reprezentat încă 10%. Numărul minorilor neînsoțiți a crescut cu 28% față de anul precedent, ajungând la un total de peste 20 de mii.

Peste 11 milioane de cetăţeni ucraineni au intrat în UE de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, anunţă agenţia, care precizează că un număr important dintre aceştia s-au întors în ţara lor.

Numărul ieşirilor din UE către Marea Britanie a crescut cu 68% – la 52.720 – în primele nouă luni ale acestui an, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2021.

Editor: I.F.A.